Agrest, porzeczki, truskawki, czereśnie i rabarbar to smak początku lata. Owoce te najlepiej smakują jedzone prosto z krzaka, ale niestety sezon na nie trwa zbyt krótko, dlatego warto przygotować z nich kompoty na zimę. Kompoty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, gdyż nie zawierają sztucznych barwników ani środków konserwujących. Zamiast pić soki z kartonu, warto wrócić do zapomnianych już kompotów. Smacznego!

Kompot porzeczkowo-agrestowy

Składniki:

1 kg czerwonych porzeczek

1 kg dojrzałego agrestu

60 dag cukru

1 litr wody

Przygotowanie:

Owoce umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Owocami napełnić suche, wyparzone słoiki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier mieszając. Gorącym syropem zalać owoce, słoiki zamknąć. Kompot pasteryzować 20-25 minut w kąpieli wodnej.

Kompot truskawkowy

Składniki:

3 kg truskawek

1,5 kg cukru

1,5 litra wody

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Owocami napełnić suche, wyparzone słoiki (nie ugniatać owoców). Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier mieszając. Gorącym syropem zalać truskawki, słoiki zamknąć. Kompot pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej.

* Można dodać do syropu ziarenka z jednej laski wanilii.

Kompot czereśniowy

Składniki:

2 kg ciemnych czereśni

30 dag cukru

1 litr wody

Przygotowanie:

Czereśnie oczyścić z ogonków, wrzucić do miski z zimną wodą z dodatkiem 2 łyżek octu. Pozostawić na 10-15 minut, opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Owoce przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, tak aby prawie zupełnie je wypełniły. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier mieszając. Gorącym syropem zalać czereśnie, słoiki zamknąć. Kompot pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej.

* Kompot można przygotować również z jasnych czereśni, można do niego dodać odrobinę soku z cytryny.

Kompot rabarbarowy

Składniki:

1 kg rabarbaru

50 dag cukru

2,5 litra wody

Goździki

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru umyć, obrać. Pokroić w kawałku o długości około 1 cm. Napełnić rabarbarem słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wrzucić po 2 goździki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier mieszając. Gorącym syropem zalać rabarbar, słoiki zamknąć. Kompot pasteryzować 25 minut w kąpieli wodnej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments