Kapusta pekińska dzięki swej delikatności najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania surówek, doskonale łączy się z innymi składnikami i to właśnie te dodatki decydują o jej charakterze. Ciekawa w smaku jest egzotyczna sałatka miks – mung, będąca skarbnicą cennych składników odżywczych. Polecam również pozostałe przepisy, zwłaszcza surówkę z kapusty z jabłkami – moją ulubioną. Smacznego!
Sałatka miks – mung
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
½ ananasa z puszki (lub gruszki)
2 opakowania kiełków fasoli mung
3 łyżki pędów bambusa w zalewie
3 łyżki marynowanego imbiru
Sos:
2 łyżki octu ryżowego (lub białego winnego)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Pokroić imbir na mniejsze kawałki. Kapustę pokroić w cienkie paseczki. Ananasa pokroić w cienkie paseczki. Na półmisku wyłożyć kapustę, na wierzchu rozłożyć kiełki fasoli mung, ananasa, pędy bambusa, imbir. Wszystko delikatnie zamieszać. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki. Przed podaniem polać nim sałatkę.
Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
½ kapusty pekińskiej
1 papryka
Sos:
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki octu winnego
8 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Kapustę posiekać w wąskie paseczki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pozbawić błonek i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać kapustę z papryką, polać sosem.
* Można dodać jedno jajko ugotowane na twardo, drobno posiekane. Takim jajkiem posypać wierzch surówki.
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
½ główki kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 długi ogórek
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy
sól, cukier i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić, docisnąć i odstawić na 30 minut. Marchewki obrać, zetrzeć razem z ogórkiem na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pozbawić błonek i pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę odcisnąć z soku. Do salaterki włożyć kapustę, kukurydzę, starte na tarce warzywa i paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami
Składniki:
¼ główki kapusty pekińskiej
2 ogórki kiszone
2 jabłka
½ szklanki śmietany
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować.
Wymieszać kapustę z jabłkami i ogórkami. Polać śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość zamieszać.