W niedzielę (10 października) od godziny 14:00 do 15:30 w Muzeum Wsi Lubelskiej możemy wziąć udział w ciekawych pokazach. W roli głównej zobaczymy kiszoną kapustę.

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy z Kocudzy. Scenariusz prezentowanego widowiska został opracowany w oparciu o tradycje, jakie miały miejsce w okolicach Biłgoraja. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty – w główkach, a także posiekanej. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Współorganizatorem wydarzenia „Obieraczki kapuściane” jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Również w niedzielę, o godzinie 15:30 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).

Bilety możecie nabyć w kasie muzeum w cenie 20 zł (bilet normalny) i 10 zł (bilet ulgowy).

Fot. Materiały prasowe

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments