Okra jest również nazywana ketmią lub gumbo, w zależności od kraju, z którego się wywodzi. To warzywo pojawia się rzadko w naszych sklepach, a szkoda, gdyż jest bardzo smaczne i do tego posiadające duże ilości witaminy C oraz kwasu foliowego. Dzięki zawartych w okrze fitosubstancjom zmniejsza ryzyko zachorowania na raka oraz chroni przed zwyrodnieniem tzw. plamki żółtej w oku. Smacznego gotowania!
Okra z patelni
Składniki:
½ kg okry
2 jajka
2 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
½ szklanki oleju do smażenia
sól
Przygotowanie:
Okrę umyć i osączyć z wody. Rozgrzać olej na głębszej patelni. Przygotować 1 talerz z mąką pszenną i 1 talerz z mąką kukurydzianą oraz miseczkę z rozbitymi i roztrzepanymi jajkami.
Każdy kawałek okry obtoczyć w mące pszenne, jajku i w mące kukurydzianej. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Okrę smażyć na jasnobrązowy kolor, wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać solą.
* Tak przygotowaną okrę podawać jako dodatek do mięs.
Okra z mielonym mięsem
Składniki:
(na 4 porcje)
½ kg okry
25 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 duży mięsisty pomidor
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka oliwy
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżka siekanych liści kolendry.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, dodać mięso i smażyć, aż mięso się usmaży.
Dodać drobno pokrojonego pomidora i przecier, posolić i popieprzyć do smaku. Na mięsie wyłożyć okrę, skropić ją sokiem cytrynowym, patelnię przykryć pokrywką i dusić 15 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę i dalej gotować, aż sos nieco odparuje.
Podawać danie z posypaną po wierzchu kolendrą.