Rzadką i niedocenianą w naszym kraju potrawą są omlety. Szkoda, gdyż w zależności od dodatków i sposobu wyrobienia masy jajecznej, omlet może za każdym razem smakować inaczej i w każdej odsłonie jest doskonały. Ponadto omlet to danie, które zawsze się udaje, nawet niedoświadczonym w gotowaniu osobom. Smacznego!

Omlet muślinowy

Składniki:

(proporcja dla 1 osoby)

2 duże jajka

3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki

1 łyżeczka masła

Dodatki opcjonalnie:

mus jabłkowy, konfitury, dżem, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Śmietankę połączyć z żółtkami na jednolitą, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć ze sobą obydwie masy.

Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę smażyć na średnim ogniu, przykryć pokrywką i dalej smażyć przez 2, 3 minuty.

Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki.

Omlet powszedni

Składniki:

(proporcja dla 1 osoby)

2 duże jajka

1 łyżka mleka

szczypta soli

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Całe jajka dobrze ubić z mlekiem i szczyptą soli. Smażyć pod przykryciem na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Omlet powinien być z jednej strony złoty, a z drugiej pulchny.

Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki lub serwować au naturel.

Omlet francuski

Składniki:

(proporcja dla 1 osoby)

2 duże jajka

2 łyżki mleka

1 łyżeczka mąki

1 łyżeczka masła

Dodatki opcjonalnie:

konfitury, świeże owoce sezonowe, (poziomki, truskawki, maliny), bita śmietana

Przygotowanie:

Żółtka z jaj roztrzepać z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Połączyć żółtka z ubitą pianą.

Rozgrzać patelnię z masłem, wylać masę jajeczną, smażyć na wolnym ogniu, gdy się zetnie wstawić do gorącego piekarnika.

Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments