Rzadką i niedocenianą w naszym kraju potrawą są omlety. Szkoda, gdyż w zależności od dodatków i sposobu wyrobienia masy jajecznej, omlet może za każdym razem smakować inaczej i w każdej odsłonie jest doskonały. Ponadto omlet to danie, które zawsze się udaje, nawet niedoświadczonym w gotowaniu osobom. Smacznego!
Omlet muślinowy
Składniki:
(proporcja dla 1 osoby)
2 duże jajka
3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła
Dodatki opcjonalnie:
mus jabłkowy, konfitury, dżem, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Śmietankę połączyć z żółtkami na jednolitą, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć ze sobą obydwie masy.
Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę smażyć na średnim ogniu, przykryć pokrywką i dalej smażyć przez 2, 3 minuty.
Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki.
Omlet powszedni
Składniki:
(proporcja dla 1 osoby)
2 duże jajka
1 łyżka mleka
szczypta soli
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Całe jajka dobrze ubić z mlekiem i szczyptą soli. Smażyć pod przykryciem na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Omlet powinien być z jednej strony złoty, a z drugiej pulchny.
Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki lub serwować au naturel.
Omlet francuski
Składniki:
(proporcja dla 1 osoby)
2 duże jajka
2 łyżki mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
Dodatki opcjonalnie:
konfitury, świeże owoce sezonowe, (poziomki, truskawki, maliny), bita śmietana
Przygotowanie:
Żółtka z jaj roztrzepać z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Połączyć żółtka z ubitą pianą.
Rozgrzać patelnię z masłem, wylać masę jajeczną, smażyć na wolnym ogniu, gdy się zetnie wstawić do gorącego piekarnika.
Gorący omlet zsunąć z patelni na gorący talerz, na wierzchu wyłożyć wcześniej przygotowane dodatki.