Polacy kochają leśne grzyby, uwielbiają je zbierać i jeść. Grzyby suszy się, marynuje, mrozi, wekuje, kisi, gotuje, smaży, zapieka i robi nawet nalewki lecznicze. Bez grzybów nie wyobrażamy sobie dań świątecznych, bigosów i cudownych omletów. Dania z leśnych grzybów są zawsze prawdziwym rarytasem, dlatego warto z nimi eksperymentować i przyrządzać nowe potrawy. Jedyną wadą grzybów jest to, że nawet jadalne, w wyniku nieprawidłowego przechowywania lub obróbki mogą stać się toksyczne. Dlatego uważajcie z grzybami. Smacznego!

Szaleństwo grzybowe

Składniki:

8 ziemniaków

40 dag grzybów

3 cebule

1 łyżka mąki

Masło do smażenia

¼ szklanki śmietany

natka pietruszki, koperek

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i obgotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na głębokiej patelni. Do patelni dodać grzyby, zamieszać i całość podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Usmażyć na osobnej patelni, uważając by jej nie przypalić. Połączyć z mąką i śmietaną, dodać przyprawy. Zagotować.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć podsmażone ziemniaki z grzybami, na wierzchu sos cebulowy. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni C. Piec maksymalnie 10 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

Leśnie grzyby po prowansalsku

Składniki:

80 dag leśnych grzybów

100 ml oleju

2 cebule

Sok z 1cytryny

½ pęczka natki pietruszki

200 ml białego, wytrawnego wina

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć razem około 15 minut. Zawartość patelni skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Dodać wino i nadal dusić na małym ogniu przez kilka minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

* Doskonale potrawa smakuje z bagietką i zieloną sałatą.

Borowiki w pomidorach

Składniki:

50 dag świeżych borowików

1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory

2 ząbki czosnku

1 cebula

masło, oliwa

świeża bazylia

pieprz, sól

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kapelusze pokroić w paski, nóżki w talarki. Cebulę pokroić w plastry.

Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmażyć. Do patelni dodać grzyby i smażyć około 7 minut. Następnie dodać pomidory (świeże pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę). Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Posolić i popieprzyć, zdjąć z ognia i posypać świeżą bazylią.

* Przed podaniem można danie posypać startym parmezanem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments