Jaja ugotowane na twardo ze szczypiorkiem, majonezem i odrobiną musztardy dodanej dla pikanterii, to najpopularniejszy przepis na klasyczną pastę jajeczną. Wystarczy do takiej pasty dodać chociażby jeden dodatek, by uzyskać zupełnie inaczej smakujące smarowidło do pieczywa. Nie bójcie się eksperymentować i do pasty dodajcie czasami kapary, sardynki, keczup, chrzan, starty ser żółty lub pokrojonego świeżego ogórka, będzie pysznie! Smacznego!
Pasta jajeczna z curry
Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka posiekanych listków kolendry
2 łyżeczki posiekanych drobno rodzynek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na półmiękko (około 5 minut gotowania). Jajka obrać, rozgnieść widelcem i połączyć z majonezem, curry, posiekanymi rodzynkami i kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pasta jajeczna z serem feta
Składniki:
4 jajka
20 dag sera feta
1-2 łyżki majonezu
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Do miski włożyć ser feta, rozkruszyć widelcem, dodać jajka, majonez, szczypiorek i połączyć. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
3 jajka
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
kilka listków kolendry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo obrać i drobno poszatkować. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
W misce wymieszać jajka, pastę awokado, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać oliwę, posiekaną kolendrę i ponownie zamieszać.