Fasola jest wdzięcznym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów, jako składnik zup, sałatek, dań obiadowych, przekąsek. Pasztet fasolowo-warzywny to propozycja nie tylko dla wegetarian. Mięsożercy mogą stopić odrobinę boczku wędzonego i na cudownie pachnących skwareczkach przysmażyć warzywa. Będzie pysznie. Dla wszystkich poszukujących szybkich w wykonaniu przepisów, proponuję wykorzystać ogólnodostępne, mrożone warzywa, np. mieszankę chińską z grzybami, dzięki której pasztet zyska na smaku. Smacznego!

Składniki:

2 szklanki białej fasoli

1 opakowanie mrożonki warzywnej

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

tłuszcz do smażenia

2 jaja

liść laurowy, ziele angielskie

kminek mielony, zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę, ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ostudzić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać przyprawy, lekko podsmażyć i dodać mieszankę warzywną. Całość smażyć ok. 5 minut.

Fasolę odcedzić, przełożyć do robota kuchennego, dodać warzywa, jaja i koncentrat pomidorowy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godzinę.

Wariant II

Zmiksowaną masę fasolowo-warzywną przełożyć do słoików, zamknąć przykrywką i dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka z zimną wodą (wody ¾ wysokości słoików) i delikatnie gotować przez min. 30 minut. Ostudzić i przechowywać przez kilka tygodni.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments