Fasola jest wdzięcznym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów, jako składnik zup, sałatek, dań obiadowych, przekąsek. Pasztet fasolowo-warzywny to propozycja nie tylko dla wegetarian. Mięsożercy mogą stopić odrobinę boczku wędzonego i na cudownie pachnących skwareczkach przysmażyć warzywa. Będzie pysznie. Dla wszystkich poszukujących szybkich w wykonaniu przepisów, proponuję wykorzystać ogólnodostępne, mrożone warzywa, np. mieszankę chińską z grzybami, dzięki której pasztet zyska na smaku. Smacznego!
Składniki:
2 szklanki białej fasoli
1 opakowanie mrożonki warzywnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
2 jaja
liść laurowy, ziele angielskie
kminek mielony, zioła prowansalskie, sól
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę, ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonej wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Ostudzić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać przyprawy, lekko podsmażyć i dodać mieszankę warzywną. Całość smażyć ok. 5 minut.
Fasolę odcedzić, przełożyć do robota kuchennego, dodać warzywa, jaja i koncentrat pomidorowy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godzinę.
Wariant II
Zmiksowaną masę fasolowo-warzywną przełożyć do słoików, zamknąć przykrywką i dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka z zimną wodą (wody ¾ wysokości słoików) i delikatnie gotować przez min. 30 minut. Ostudzić i przechowywać przez kilka tygodni.