Propozycją dla osób, lubiących intensywny smak dobrze przyprawionych mięs, jest pieczeń wieprzowa po wileńsku. Nie trzeba do niej dodawać tłuszczu, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne. Dzięki przygotowaniu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w którym mięso będzie się piekło w winnym sosie, pieczeń będzie delikatna w smaku, aromatyczna, soczysta i krucha. A sos śliwkowo-cytrynowy na bazie z wina jest po prostu genialny. Ma piękny, brązowy kolor i oryginalny smak. Tak upieczone mięso jest naprawdę smaczne!
Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karczek)
5 dkg tłuszczu do smażenia
1 dkg mąki
250 ml białego, wytrawnego wina
3 cytryny
15 dkg suszonych śliwek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, obłożyć cytrynami pokrojonymi w plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać winem. Odstawić na dobę do lodówki. Można po kilku godzinach przekręcić mięso, by równomiernie się macerowało w zalewie.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać mąką i obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z zalewą i wstawić do piekarnika. W czasie pieczenia polewać marynatą, potem powstałym sosem.
Śliwki umyć, namoczyć, dodać do pieczeni pod koniec pieczenia.
Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku, polać przetartym i doprawionym sosem z pieczenia (z wina, cytryn i śliwek).