Propozycją dla osób, lubiących intensywny smak dobrze przyprawionych mięs, jest pieczeń wieprzowa po wileńsku. Nie trzeba do niej dodawać tłuszczu, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne. Dzięki przygotowaniu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w którym mięso będzie się piekło w winnym sosie, pieczeń będzie delikatna w smaku, aromatyczna, soczysta i krucha. A sos śliwkowo-cytrynowy na bazie z wina jest po prostu genialny. Ma piękny, brązowy kolor i oryginalny smak. Tak upieczone mięso jest naprawdę smaczne!

Składniki:

1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karczek)

5 dkg tłuszczu do smażenia

1 dkg mąki

250 ml białego, wytrawnego wina

3 cytryny

15 dkg suszonych śliwek

sól, pieprz, cukier do smaku

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

Mięso umyć, natrzeć przyprawami, obłożyć cytrynami pokrojonymi w plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać winem. Odstawić na dobę do lodówki. Można po kilku godzinach przekręcić mięso, by równomiernie się macerowało w zalewie.

Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać mąką i obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z zalewą i wstawić do piekarnika. W czasie pieczenia polewać marynatą, potem powstałym sosem.

Śliwki umyć, namoczyć, dodać do pieczeni pod koniec pieczenia.

Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku, polać przetartym i doprawionym sosem z pieczenia (z wina, cytryn i śliwek).

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments