Pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw. Wiele osób nie wyobraża sobie ulubionych potraw bez dodatku, który nadaje wyrazistości i charakteru. Mało kto wie, że pieprz ma także właściwości zdrowotne. Wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego, a także przyspiesza odchudzanie.
Pieprz uzyskuje się z jagód krzewu pieprzowca. Od stopnia dojrzałości tych owoców zależy kolor słynnej przyprawy. Owoce pieprzu początkowo są zielone, następnie czerwone, a w końcu czarne.
Rodzaje pieprzu:
• pieprz czarny – obecny w każdej kuchni, najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Ma aromatyczny, palący smak. Najlepiej smakuje bezpośrednio po zmieleniu.
• pieprz biały – otrzymywany z pieprzu czarnego – jagody moczy się, suszy, a następnie obiera z mięsistej owocni (smak mniej palący, subtelny),
• pieprz zielony – to po prostu niedojrzały pieprz czarny, liofilizowany lub przechowywany w słonej zalewie – posiada wyrazisty, wyszukany smak, lecz nie tak palący, jak pieprz czarny;
• pieprz czerwony (zwany także różowym) zyskuje się go, marynując ziarna pieprzu w occie. Jego smak jest zbliżony do klasycznego pieprzu, lecz aromat dużo bogatszy.
• pieprz cytrynowy –To mieszanka czarnego lub białego pieprzu ze skórką cytrynową lub kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu ma on charakterystyczny żółty kolor i lekko cytrynowy aromat
Dzięki zawartości piperyny – alkaloidu, który występuje w wierzchniej warstwie skórki pieprzu, przypisywane są mu właściwości odchudzające. Piperyna zwiększa emisję energii cieplnej przez organizm, dzięki czemu wzmacnia spalanie oraz zużywa więcej zapasów tłuszczowych. Piperyna spowalnia także proces powstawania nowych komórek tłuszczowych. Poza tym pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie.