Pikantna konfitura z pomarańczy jest oryginalnym dodatkiem do wielu przekąsek, jednak najlepiej komponuje się z serami żółtymi oraz z kąskami drobiowymi. Jest ciekawą propozycją dla osób poszukujących wyrafinowanych, niebanalnych kompozycji smakowych. Jest przy tym bardzo prosta do wykonania, łatwa do przechowywania i doskonała na kulinarny prezent. Smacznego!
Składniki:
1,2 kg pomarańczy
800 g białej cebuli
250 ml białego octu winnego
2-3 czerwone papryczki chili
700 g cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć i obrać ze skórki. Kroić owoce w plasterki prosto do garnka, by nie tracić soku. Rozdrobnić delikatnie miąższ, najlepiej łyżką drewnianą. Obrać cebulę, pokroić na grube plastry. Dodać do pomarańczy, wymieszać.
Papryczki chili pokroić w paseczki. Dodać do garnka. Całość gotować przez 45 minut do zgęstnienia. Do garnka dodać cukier, sól, ocet, gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, pamiętając o mieszaniu. Wrzącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Nie wymaga pasteryzowania.