Polędwiczka wieprzowa gości na naszych stołach coraz częściej. Jest to bardzo wdzięczne mięso do przyrządzania i z powodzeniem może być wykorzystywane do smażenia, duszenia i pieczenia. Polędwiczka wieprzowa zapiekana z cebulą jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, jest bardzo delikatna i aromatyczna dzięki dodatkowi kminku. Osoby, nie lubiące tej przyprawy, mogą wykorzystać kminek mielony lub z powodzeniem zastąpić go majerankiem, też będzie pysznie! Polędwiczkę po upieczeniu można serwować obłożoną cebulą lub polaną sosem pieczeniowym. Smacznego!
Składniki:
75 dag polędwicy
5 dag smalcu
1 cebula
1 łyżka soli
1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:
Polędwicę posolić na pół godziny przed pieczeniem.
Rozgrzać smalec w rondlu lub brytfance na gazie, obrumienić polędwicę z każdej strony na silnym ogniu.
Zdjąć naczynie z ognia, dodać do obsmażonej polędwicy pokrojoną w krążki cebulę, obsypać kminkiem, dodać 1/3 szklanki wrzącej wody.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, aż cebula zmięknie i mięso skruszeje.
* Zamiast kminku można wykorzystać majeranek.
Sos pieczeniowy
Składniki:
1 szklanka pozostałego sosu po pieczeniu mięsa
2-3 łyżki mąki
1 liść laurowy
3 ziarna pieprzu czarnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Powstały z pieczenia wywar wraz z cebulą przelać do garnka.
Dodać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, gotować 10 minut.
Mąkę rozrobić z ½ szklanki zimnej wody, wlać do wrzącego sosu, energicznie zamieszać. Zagotować, doprawić do smaku.
Sos przetrzeć przez sitko lub zblendować.
Polać pokrojoną na porcje polędwiczkę.