Kurczak zapiekany z ryżem z ciekawymi dodatkami tworzy wspaniałe danie, które zadowoli każdego. Świetnie się sprawdza jako danie obiadowe, jak i na specjalne okazje. Jest przepyszny od razu po upieczeniu, ale także na drugi dzień, odsmażony na patelni. Do tak przygotowanego kurczaka nie trzeba już żadnych dodatków, danie jest genialnie skomponowane i kompletne. Osobiście najbardziej lubię ryż, który w połączeniu z rodzynkami, jabłkami i groszkiem może stanowić samodzielne danie, idealne do zabrania do pracy. Smacznego pieczenia!
Składniki:
2 szklanki ryżu parboiled
4 szklanki bulionu
kurczak w porcjach
2 garści rodzynek
3 jabłka
1 puszka groszku konserwowego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, wsypać suchy ryż, rodzynki, wymieszać.
Kurczaka posolić, ułożyć na ryżu w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką i piec przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C.
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
Wyjąć naczynie z kurczakiem, na wierzchu wyłożyć jabłka i odsączony z zalewy groszek. Przykryć, ponownie wstawić do piekarnika.
Zapiekać 15 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika, dopiero teraz całość zamieszać i podawać.
*
Można dodać 5 wędzonych śliwek.
Zamiast bulionu można wykorzystać kostki rosołowe, rozpuszczone we wrzątku.