Kurczak zapiekany z ryżem z ciekawymi dodatkami tworzy wspaniałe danie, które zadowoli każdego. Świetnie się sprawdza jako danie obiadowe, jak i na specjalne okazje. Jest przepyszny od razu po upieczeniu, ale także na drugi dzień, odsmażony na patelni. Do tak przygotowanego kurczaka nie trzeba już żadnych dodatków, danie jest genialnie skomponowane i kompletne. Osobiście najbardziej lubię ryż, który w połączeniu z rodzynkami, jabłkami i groszkiem może stanowić samodzielne danie, idealne do zabrania do pracy. Smacznego pieczenia!

Składniki:

2 szklanki ryżu parboiled

4 szklanki bulionu

kurczak w porcjach

2 garści rodzynek

3 jabłka

1 puszka groszku konserwowego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, wsypać suchy ryż, rodzynki, wymieszać.

Kurczaka posolić, ułożyć na ryżu w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką i piec przez 1 godzinę i 15 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni C.

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.

Wyjąć naczynie z kurczakiem, na wierzchu wyłożyć jabłka i odsączony z zalewy groszek. Przykryć, ponownie wstawić do piekarnika.

Zapiekać 15 minut.

Wyjąć naczynie z piekarnika, dopiero teraz całość zamieszać i podawać.

*

Można dodać 5 wędzonych śliwek.

Zamiast bulionu można wykorzystać kostki rosołowe, rozpuszczone we wrzątku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments