Szykując się do świąt przygotowujemy również dekoracje świąteczne. Ta najważniejsza to oczywiście choinka, ale pachnące dekoracje świąteczne dodadzą uroku i atmosfery naszemu wnętrzu przez cały grudzień. Dekoracje można wykonać samodzielnie wykorzystując cytrusy, goździki, cynamon i anyż. Oto pomysły na aromatyczne ozdoby i dekoracje świąteczne.
Suszone plasterki cytrusów
Zapach owoców cytrusowych wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Wysuszone plasterki cytrusów będą doskonałą i pachnącą dekoracją do naszego wnętrza. Żeby je przygotować wystarczą nam dojrzałe i soczyste owoce, których miąższ przy suszeniu pozostanie zwarty i bez otworków. Owoce kroimy na cienkie, około półcentymetrowe plasterki i suszymy jedną z poniższych metod:
– w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, w temperaturze około 75-80 stopni suszenie zajmie kilka godzin. Należy pamiętać o odwracaniu plasterków na drugą stronę, dzięki temu wysuszą się równomiernie. Przed suszeniem możemy posypać krążki cukrem i umieścić w nich goździki – będą pięknie błyszczały i pachniały.
– w suszarce do grzybów układamy plasterka na sitku i suszymy, aż będą całkiem twarde. Jak w przypadku piekarnika plasterki należy co jakiś czas przewracać.
– na kaloryferze suszenie potrwa najdłużej ( od dwóch do pięciu dni), zapewni nam jednak piękny zapach w pomieszczeniu podczas suszenia. Plasterki układamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia i kładziemy na grzejniku. Trzeba je co pewien czas odwracać, aby schły równomiernie i nie wyginały się.
Mając wysuszone plasterki cytrusów możemy z nich zrobić krążki na choinkę. Wystarczy przymocować do nich dekoracyjną wstążkę lub sznurek i dekoracja na nasze drzewko gotowa. W wersji bardziej zaawansowanej fragment krążka malujemy bezbarwnym lakierem do paznokci i posypujemy lakierowane miejsce brokatem lub błyszczącymi, drobnymi gwiazdkami.
Aromatyczne plasterki świetnie sprawdzą się również jako dekoracja do stroika lub wieńca adwentowego. Zapach cytrusów idealnie współgra z aromatem olejków gałązek iglastych.
Suszone cytrusy możemy wykorzystać również jako pyszny dodatek do rozgrzewających zimowych napojów albo jako ozdoba szklanki lub kufla, albo przyrządzić z nich dekoracyjny świecznik. W niewielkiej szklance lub przezroczystym wazoniku układamy wysuszone krążki, gwiazdki anyżu i fragmenty kory cynamonowej, a w środku umieszczamy świeczkę lub tealight.
Pomarańcze z goździkami
To niezwykle prosta i aromatyczna ozdoba do naszych wnętrz. Do przygotowania dekoracji wybieramy pomarańcze z grubą skórką. Myjemy je i wycieramy do sucha. Możemy na owocu zaznaczyć wzór, który chcemy wykonać np. serce, choinkę czy gwiazdkę i wykałaczką zrobić dziurki, w które wciśniemy goździki. Tak przygotowane możemy wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu czy element stroika świątecznego, a przewiązane ozdobną wstążką mogą być pachnącym dodatkiem do świątecznego podarunku.
Pachnące dekoracje świąteczne z anyżem i korą cynamonową
Gwiazdki anyżowe i kora cynamonowa są wdzięcznymi dodatkami do stroików i wieńców adwentowych. Do wikliny bądź gałęzi drzew iglastych przytwierdzamy je klejem na gorąco. Pałeczki kory cynamonowej możemy przykleić pionowo dookoła świecy i przewiązać dekoracyjną wstążką.
Jeżeli do niewysokiego, przezroczystego naczynia włożymy laski wanilii, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu i suszone plasterki cytrusów, to zyskamy niezwykle efektowną i aromatyczną dekorację świątecznego stołu.
Pierniczki
Żadne ciastka nie kojarzą się tak bardzo ze świętami Bożego Narodzenia jak pierniczki. To smakołyki pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Wspaniale wyglądają na choince lub jako ozdoba świątecznego stołu. Własnoręcznie upieczone ciasteczka, pięknie zapakowane mogą też być sympatycznym przedświątecznym podarunkiem.
Więcej o dekoracjach świątecznych przeczytacie na muratordom.pl