Afrodyta – grecka bogini miłości, przed miłosnymi spotkaniami spożywała specjalne dania, które miały sprzyjać wspaniałym doznaniom fizycznym. Od jej imienia, niektóre z takich produktów nazywane są afrodyzjakami. Kolacja na walentynki powinna być lekka, dlatego zapomnijcie o schabowym z kapustą. Nie każdy ma dostęp do świeżych ostryg, dlatego proponuję inne, równie skuteczne składniki.
Orzechy kojarzą się z miłością od czasów starożytnych, są one symbolem płodności, a o ich mocy decyduje wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy E i magnezu. Wyjątkową sławą jako afrodyzjak cieszy się także kawior, który szczególnie dobrze smakuje z rosyjskimi blinami, jajkami i makaronem. Na deser koniecznie czekolada, która cudownie wpływa na nastrój i potencję. A do popicia – obowiązkowo – szampan! Udanej i smacznej kolacji
Królewskie kanapeczki orzechowe
Składniki:
garść posiekanych orzechów włoskich
serek do smarowania (pleśniowy, topiony, kozi)
ciemne pieczywo (najlepiej graham lub razowiec na miodzie)
rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić na cienkie kromki. Posmarować serkiem.
Następnie pokroić je na małe kwadraciki lub trójkąciki. Obficie posypać orzechami. Ułożyć na półmisku wyłożonym rukolą.
Penne z kawiorem
Składniki:
2 łyżki masła
oliwa
sok i skórka otarta z połowy cytryny
1 szklanka śmietany
1 opakowanie szafranu lub szczypta kurkumy
gałka muszkatołowa
35-40 dag makaronu
1 słoiczek kawioru
garść posiekanego szczypiorku
sól
Przygotowanie:
Rozgrzać masło z łyżką oliwy, dodać skórkę oraz sok z cytryny. Gdy tłuszcz nabierze cytrynowego aromatu, dodać śmietanę i podgrzewać, stale mieszając, na słabym ogniu przez 5 minut. UWAGA! Śmietana nie może się zagotować.
Doprawić do smaku solą i startą na tarce gałką muszkatołową.
Zagotować wodę na makaron. Gdy woda zawrze, posolić i dodać szafran lub kurkumę. Dodać makaron, ugotować al dente, odcedzić.
Ugotowany makaron włożyć do sosu, wymieszać lekko podgrzewając. Dodać kawior, zamieszać i zdjąć z ognia.
Podawać od razu posypane szczypiorkiem.
Miłosne fondue dla dwojga
Składniki:
20 dag truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego)
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Truskawki umyć i osuszyć pamiętając o pozostawieniu szypułek.
Czekoladę połamać.
W rondelku rozgrzać wodę z miodem i dodać czekoladę. Podgrzewać, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy.
Naczynie z czekoladą postawić na podgrzewaczu.
Truskawki maczać w czekoladzie i zjadać od razu.
Warianty:
Do czekolady można dodać odrobinę chilli lub rumu.
Napój miłosny
Składniki:
50 dag truskawek lub malin
20 dag cukru pudru
1 butelka białego, półsłodkiego wina
1 butelka szampana
Przygotowanie:
Owoce oczyścić, przełożyć do wazy i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Owoce zalać białym winem, ponownie przykryć i jeszcze raz chłodzić (minimum 2 godziny).
Połączyć ze schłodzonym szampanem i podawać od razu. Można przybrać listkami świeżej mięty lub melisy.
* Napój skutecznie wzbudza uczucia, należy jednak uważać z ilością