Afrodyta – grecka bogini miłości, przed miłosnymi spotkaniami spożywała specjalne dania, które miały sprzyjać wspaniałym doznaniom fizycznym. Od jej imienia, niektóre z takich produktów nazywane są afrodyzjakami. Kolacja na walentynki powinna być lekka, dlatego zapomnijcie o schabowym z kapustą. Nie każdy ma dostęp do świeżych ostryg, dlatego proponuję inne, równie skuteczne składniki.

Orzechy kojarzą się z miłością od czasów starożytnych, są one symbolem płodności, a o ich mocy decyduje wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy E i magnezu. Wyjątkową sławą jako afrodyzjak cieszy się także kawior, który szczególnie dobrze smakuje z rosyjskimi blinami, jajkami i makaronem. Na deser koniecznie czekolada, która cudownie wpływa na nastrój i potencję. A do popicia – obowiązkowo – szampan! Udanej i smacznej kolacji

Królewskie kanapeczki orzechowe

Składniki:

garść posiekanych orzechów włoskich

serek do smarowania (pleśniowy, topiony, kozi)

ciemne pieczywo (najlepiej graham lub razowiec na miodzie)

rukola do dekoracji

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić na cienkie kromki. Posmarować serkiem.

Następnie pokroić je na małe kwadraciki lub trójkąciki. Obficie posypać orzechami. Ułożyć na półmisku wyłożonym rukolą.

Penne z kawiorem

Składniki:

2 łyżki masła

oliwa

sok i skórka otarta z połowy cytryny

1 szklanka śmietany

1 opakowanie szafranu lub szczypta kurkumy

gałka muszkatołowa

35-40 dag makaronu

1 słoiczek kawioru

garść posiekanego szczypiorku

sól

Przygotowanie:

Rozgrzać masło z łyżką oliwy, dodać skórkę oraz sok z cytryny. Gdy tłuszcz nabierze cytrynowego aromatu, dodać śmietanę i podgrzewać, stale mieszając, na słabym ogniu przez 5 minut. UWAGA! Śmietana nie może się zagotować.

Doprawić do smaku solą i startą na tarce gałką muszkatołową.

Zagotować wodę na makaron. Gdy woda zawrze, posolić i dodać szafran lub kurkumę. Dodać makaron, ugotować al dente, odcedzić.

Ugotowany makaron włożyć do sosu, wymieszać lekko podgrzewając. Dodać kawior, zamieszać i zdjąć z ognia.

Podawać od razu posypane szczypiorkiem.

Miłosne fondue dla dwojga

Składniki:

20 dag truskawek

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego)

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Truskawki umyć i osuszyć pamiętając o pozostawieniu szypułek.

Czekoladę połamać.

W rondelku rozgrzać wodę z miodem i dodać czekoladę. Podgrzewać, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy.

Naczynie z czekoladą postawić na podgrzewaczu.

Truskawki maczać w czekoladzie i zjadać od razu.

Warianty:

Do czekolady można dodać odrobinę chilli lub rumu.

Napój miłosny

Składniki:

50 dag truskawek lub malin

20 dag cukru pudru

1 butelka białego, półsłodkiego wina

1 butelka szampana

Przygotowanie:

Owoce oczyścić, przełożyć do wazy i zasypać cukrem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Owoce zalać białym winem, ponownie przykryć i jeszcze raz chłodzić (minimum 2 godziny).

Połączyć ze schłodzonym szampanem i podawać od razu. Można przybrać listkami świeżej mięty lub melisy.

* Napój skutecznie wzbudza uczucia, należy jednak uważać z ilością

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o