Truskawki mają same zalety, przede wszystkim są skarbnicą witamin. Mają mało kalorii, więc mogą być spożywane przez cukrzyków, odkwaszają organizm więc są idealne dla mięsożerców, są moczopędne dzięki czemu dodają urody, usprawniając pracę nerek. A do tego wybornie smakują i pięknie wyglądają! Sezon na truskawki nie trwa długo, więc jedzmy ich jak najwięcej, nie tylko w wersji deserowej, ale również jako składnik wytrawnych sałatek. Smacznego!
Sałatka truskawkowa z burakami
Składniki:
2 buraki
8 dużych truskawek
1 garść rukoli
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C. Po około 45 minutach sprawdzić widelcem, czy buraki są już miękkie. Po upieczeniu buraki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, osuszyć.
Przygotować sos: Oliwę utrzeć z miodem o octem balsamicznym, dodać sól i pieprz.
W szklanych salaterkach lub słoiczkach układać na przemian buraki, truskawki i rukolę, polać sałatkę sosem, schłodzić przed podaniem.
Sałatka truskawkowa z komosą ryżową
Składniki:
10 dag komosy ryżowej
4 duże truskawki
1 garść młodego szpinaku
1 awokado
4 orzechy włoskie
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Komosę ryżową opłukać, zalać wodą i gotować 20 minut do miękkości. Odcedzić z nadmiaru wody i wrzucić do miski. Awokado przekroić na połowy, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w plastry.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki. Szpinak umyć, osuszyć. Orzechy wyjąć ze skorupek, podzielić na połówki.
Do komosy dodać szpinak i awokado, delikatnie przemieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek i orzechy.
Sałatka truskawkowa z fetą i prosciutto
Składniki:
25 dag truskawek
15 dag szynki prosciutto
10 dag sera feta
1 garść rukoli
po kilka listków bazylii i szałwii
Sos:
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki.
Przygotować sos: jedną truskawkę rozgnieść widelcem, wymieszać z oliwą i octem balsamicznym.
Pozostałe truskawki przekroić na połówki. Rukolę oraz zioła umyć, osuszyć. Szynkę pokroić w paski, ser w kostkę.
Na półmisku ułożyć truskawki, szynkę oraz ser, posypać całość rukolą i ziołami. Skropić sosem i oprószyć pieprzem.