Cukinia jest wdzięcznym warzywem, można ją wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Jest doskonała w przetworach, w daniach na gorąco, w pasztetach, a nawet w ciastach. Cukinię można spożywać również na surowo, najlepiej w lubianych przez wszystkich sałatkach. Duszę każdej sałatki stanowi sos i dopiero dzięki niemu, delikatna cukinia wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Smacznego!

Sałatka z cukinii z orzechami

Składniki:

1 młoda cukinia

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka kiełków z rzodkiewki

pęczek szczypiorku

3 łyżki posiekanych orzechów

Sos:

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Przygotować sos: rozetrzeć czosnek z solą, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, lekko schłodzić. Cukinię umyć, wraz ze skórką wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić i wytrzeć do sucha.

Sparzoną cukinię pokroić w cienkie słupki, skropić sokiem z cytryny. Umyty i osuszony szczypiorek drobno pokroić. Połączyć z cukinią i kiełkami. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki by sałatkę lekko schłodzić. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.

Sałatka z cukinii i arbuza

Składniki:

200 g arbuza

200 g cukinii

200 g ogórka sałatkowego

2 łyżki soku z cytryny

Sos:

50 g jogurtu naturalnego

50 g kwaśnej śmietany

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki posiekanych ziół ( koperek, natka pietruszki, mięta, szczypiorek)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z arbuza wykroić miąższ i usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cukinię i ogórki osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pokrojonego arbuza, cukinię i ogórka przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, schłodzić. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Przed samym podaniem wymieszać wszystkie składniki sałatki.

* Zamiast arbuza można wykorzystać melon.

Sałatka z cukinii z cebulą

Składniki:

5 szklanek startej cukinii ze skórką

2 szklanki startej cebuli

2 czerwone papryki

5 łyżeczek soli

Sos:

1 szklanka octu winnego

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka pieprzu

sól cytrynowa

gorczyca

Przygotowanie:

Cukinię opłukać, ściąć końcówki, zetrzeć na ta tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce tak jak cukinię. W misce wymieszać cukinię z cebulą, posypać solą i odstawić na noc. Rano wypłukać na sicie.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, bardzo drobno posiekać. Dodać do cukinii z cebulą. Ocet winny zagotować z cukrem, pieprzem, solą i kilkoma ziarnami gorczycy, ostudzić i zalać sałatkę.

* Tak przygotowaną sałatkę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechować na zimę. Temperatura pasteryzacji powinna wynosić 80 stopni C (UWAGA!! nie może być wyższa, gdyż warzywa staną się nieapetyczne).

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments