Kochamy powidła śliwkowe, ale ich przygotowanie kojarzy się z wielogodzinnym staniem , ciągłym mieszaniem i pilnowaniem, by się nie przypaliły. Okazuje się, że jest sposób na usmażenie powideł bez mieszania! Przetwarzałam śliwki węgierki w ten sposób wielokrotnie i zawsze udawały się wyśmienicie. Doskonale się przechowują i nie wymagają dodatkowego pasteryzowania. Ważne, żeby ani razu nie zamieszać śliwek ani nie potrząsać garnkiem! Smacznego!

Powidła śliwkowe bez mieszania

Składniki:

5 kg śliwek węgierek (można wykorzystać każdy gatunek)
700 g cukru
2 łyżki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować, przełożyć w garnku na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru.
Całość polać octem.

Odstawić bez przykrycia na 12 godzin.

Po tym czasie zacząć gotować na malutkim ogniu przez ok. 5 godzin bez przykrycia (powinno delikatnie bulgotać).

Pod koniec gotowania zebrać chochelką nadmiar soku.

Wykładać do wyparzonych słoików.

UWAGA!!! Nie wolno ani razu podczas gotowania zamieszać powideł, gdyż śliwki na pewno przypalą się.

Warianty:

  • Powidła śliwkowe z czekoladą

Pod koniec gotowania dodać roztopioną gorzką czekoladę albo kakao.

  • Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi

Do gotujących się powideł dodać rozdrobnione orzechy.

  • Powidła śliwkowe z rodzynkami

Pod koniec gotowania dodać rodzynki.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kazia
5 lat temu

Szybkie powidła śliwkowe – to co lubię !