Klasyczny paprykarz szczeciński to kultowa konserwa rybna, którą znają wszyscy. Ten przepis to jego pyszna, bezrybna wersja, nie tylko dla wegetarian. Zróbcie go koniecznie w swoim domu i zaskoczcie najbliższych oryginalną przystawką. Smacznego!
Składniki:
100 g ryżu
2 marchewki
1 cebula
3 arkusze nori
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ryż z dodatkiem jednego pociętego arkusza nori. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać patelnię z olejem, wyłożyć cebulę i marchewkę, całość zamieszać, dodać pokrojone pozostałe arkusze nori, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, posolić i popieprzyć. Dusić aż marchew zmięknie.
Usunąć liście laurowe i ziele angielskie, masę z patelni przełożyć do blendera, dodać koncentrat pomidorowy i wędzoną paprykę, zblendować.
W misce połączyć ugotowany ryż z masą marchewkową. Posolić i popieprzyć do smaku.
Fot. Zdjęcie poglądowe / Pexels