Klasyczny paprykarz szczeciński to kultowa konserwa rybna, którą znają wszyscy. Ten przepis to jego pyszna, bezrybna wersja, nie tylko dla wegetarian. Zróbcie go koniecznie w swoim domu i zaskoczcie najbliższych oryginalną przystawką. Smacznego!

Składniki:

100 g ryżu

2 marchewki

1 cebula

3 arkusze nori

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka oleju

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować ryż z dodatkiem jednego pociętego arkusza nori. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Rozgrzać patelnię z olejem, wyłożyć cebulę i marchewkę, całość zamieszać, dodać pokrojone pozostałe arkusze nori, sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, posolić i popieprzyć. Dusić aż marchew zmięknie.

Usunąć liście laurowe i ziele angielskie, masę z patelni przełożyć do blendera, dodać koncentrat pomidorowy i wędzoną paprykę, zblendować.

W misce połączyć ugotowany ryż z masą marchewkową. Posolić i popieprzyć do smaku.

Fot. Zdjęcie poglądowe / Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments