Do zup, które świetnie potrafią nasycić zalicza się grochówkę. Kojarzy się ona większości osób z kuchnią wojskową i masowymi imprezami, gdyż jest łatwa w przygotowaniu w warunkach polowych. Warto ją przyrządzać również w domu i wprowadzić ją do codziennego menu. Spróbujcie armeńskiej zupy grochowej, która nazywa się Bozbasz – jest pyszna, sycąca i jeszcze lepsza na drugi dzień. Smacznego!
Składniki:
600 g mostka baraniego (wołowiny)
½ szklanki grochu
4-5 ziemniaków
2 cebule
1 jabłko
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki masła
natka pietruszki
pieprz, sól
Przygotowanie:
Groch przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na 6-12 godzin; ugotować w wodzie, której był moczony z dodatkiem soli.
Ugotowany groch odcedzić, przetrzeć przez sito; wywaru nie wylewać!
Mostek barani umyć, pokrajać, zalać taką ilością zimnej wody, aby pokryła mięso, lekko posolić; gotować na małym ogniu do miękkości, usuwać tworzące się na powierzchni zupy szumowiny.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wraz z przetartym grochem dodać do gotującej się zupy.
Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Odparowaną wodę uzupełnić wywarem z grochu.
Cebulę i jabłko obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę zrumienić na tłuszczu, wymieszać z koncentratem pomidorowym i jabłkiem, przesmażyć. Połączyć z zupą, dodać pieprz i zagotować.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Warianty:
Bozbasz zimowy
Zamiast jabłka dodać suszone (uprzednio namoczone i wydrylowane) śliwki – 50 g lub morele – 50 g.
* Zamiast koncentratu pomidorowego można dodać świeże pomidory, z których należy zdjąć skórkę.