Zróbcie to ciasto koniecznie! Porzeczkowiec cudownie łączy czekoladę z masą serową i wytrawną, czarną porzeczką. W lecie, gdy dojrzewają porzeczki, specjalnie przygotowuję kilka słoików, tyle, by wystarczyło ich na cały rok do pieczenia tego ciasta. Do garnka wrzucam oczyszczone z szypułek owoce, zalewam je niewielką ilością soku tłoczonego z jabłek (niewiele, tylko na dno ok. 2 cm) i dodaję niecałą szklankę cukru. Gotuję całość ok. 20 minut, delikatnie mieszając, by nie zmiażdżyć owoców. Wrzące porzeczki wkładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry do ostygnięcia. Tak przygotowane porzeczki nie wymagają pasteryzacji i świetnie przechowują się przez cały rok. Smacznego!
Polewa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki na tak zwaną „polewę” zagotować i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 duża łyżka proszku do pieczenia
1 duża łyżka sody
1 ½ szklanki mąki
Ubić białka na sztywno.
Do mąki dodać proszek do pieczenia oraz sodę, przesiać.
W misie wymieszać polewę z żółtkami jaj i cukrem. Stopniowo, partiami dodawać mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką, by nie rozbić struktury piany.
Wylać na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 1800 C przez 35 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
½ kg sera śmietankowego ( lub zwykłego, trzykrotnie zmielonego)
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
1 paczka cukru wanilinowego
Masło wyjąć z lodówki, gdy uzyska temperaturę pokojową zmiksować je ze wszystkimi pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowanie całości:
Dodatki:
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
2 tabliczki czekolady
¼ kostki masła
150 ml mleka
Ciasto przekroić na dwa blaty.
Na dolną warstwę wyłożyć dżem, następnie na wierzch tej warstwy wyłożyć masę serową i przykryć drugim blatem ciasta.
W rondelku rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Gorącym sosem czekoladowym polać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Włożyć do lodówki by ciasto stężało.
Warianty:
Na ciasto, zamiast sosu czekoladowego można wyłożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi.
Wspaniałe ciasto do którego nie zachęcamy bo znika szybko z talerza.
To ciasto jest przepyszne. Strasznie szybko znika z talerza. Nie jest przesłodzone, porzeczki idealnie pasują.
Ciasto pyszne sama robię i faktycznie znika w kilka minut