Zróbcie to ciasto koniecznie! Porzeczkowiec cudownie łączy czekoladę z masą serową i wytrawną, czarną porzeczką. W lecie, gdy dojrzewają porzeczki, specjalnie przygotowuję kilka słoików, tyle, by wystarczyło ich na cały rok do pieczenia tego ciasta. Do garnka wrzucam oczyszczone z szypułek owoce, zalewam je niewielką ilością soku tłoczonego z jabłek (niewiele, tylko na dno ok. 2 cm) i dodaję niecałą szklankę cukru. Gotuję całość ok. 20 minut, delikatnie mieszając, by nie zmiażdżyć owoców. Wrzące porzeczki wkładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry do ostygnięcia. Tak przygotowane porzeczki nie wymagają pasteryzacji i świetnie przechowują się przez cały rok. Smacznego!

Polewa:

¾ szklanki oleju

½ szklanki wody

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

Wszystkie składniki na tak zwaną „polewę” zagotować i pozostawić do wystudzenia.

Ciasto:

5 jaj

½ szklanki cukru

1 duża łyżka proszku do pieczenia

1 duża łyżka sody

1 ½ szklanki mąki

Ubić białka na sztywno.

Do mąki dodać proszek do pieczenia oraz sodę, przesiać.

W misie wymieszać polewę z żółtkami jaj i cukrem. Stopniowo, partiami dodawać mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką, by nie rozbić struktury piany.

Wylać na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 1800 C przez 35 minut. Ostudzić.

Masa serowa:

½ kg sera śmietankowego ( lub zwykłego, trzykrotnie zmielonego)

1 kostka masła

6 łyżek cukru pudru

1 paczka cukru wanilinowego

Masło wyjąć z lodówki, gdy uzyska temperaturę pokojową zmiksować je ze wszystkimi pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowanie całości:

Dodatki:

2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

2 tabliczki czekolady

¼ kostki masła

150 ml mleka

Ciasto przekroić na dwa blaty.

Na dolną warstwę wyłożyć dżem, następnie na wierzch tej warstwy wyłożyć masę serową i przykryć drugim blatem ciasta.

W rondelku rozpuścić czekolady z masłem i mlekiem. Gorącym sosem czekoladowym polać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Włożyć do lodówki by ciasto stężało.

Warianty:

Na ciasto, zamiast sosu czekoladowego można wyłożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi.

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
olaZuzaTeresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

Wspaniałe ciasto do którego nie zachęcamy bo znika szybko z talerza.

Zuza
Gość
Zuza

To ciasto jest przepyszne. Strasznie szybko znika z talerza. Nie jest przesłodzone, porzeczki idealnie pasują.

ola
Gość
ola

Ciasto pyszne sama robię i faktycznie znika w kilka minut