W zależności od regionu, te wykwintne ciastka nazywane są faworkami, chrustem lub różami karnawałowymi. Różnią się nie tylko nazwą, ale i proporcjami składników wykorzystanych do ich przygotowania. Najważniejsze jednak jest to, w jaki sposób zagniata się i zbija ciasto. Im więcej powietrza uda się wtłoczyć do ciasta, tym faworki będą lepsze.
Faworki popularne
Składniki:
2 jaja (jedno całe i jedno żółtko)
200 g mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z jaj, mąki i proszku do pieczenia zagnieść zwarte ciasto. Odstawić zawinięte w folię na pół godziny. Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą część ciasta cienko rozwałkować, złożyć na pół i znów rozwałkować. Z ciasta wyciąć najpierw paski, potem romby. W każdym rombie w środku zrobić nacięcie, jeden z końców przewlec przez otwór.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz do poziomu około 3 cm wysokości, smażyć faworki na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Faworki pieczone w piekarniku
Składniki:
300 g mąki owsianej
3 żółtka
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru lub ksylitolu
szczypta soli
wanilia dla aromatu
Przygotowanie:
Żółtka razem z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać stopniowo jogurt, sól oraz wanilię. Wymieszać z mąką. Wyrobić ciasto, gdy będzie się za bardzo kleić należy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Gdy ciasto odpocznie, rozwałkować je na stolnicy na grubość około 2 mm.
Pokroić na paski o długości 10 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, delikatnie przewlec jeden koniec paska przez zrobiony otwór. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem), faworki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Faworki na śmietanie
Składniki:
200 – 250 g mąki pszennej
3 żółtka
½ łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
500 g smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
cukier wanilinowy do posypania
Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, cukru, spirytusu i śmietany zagnieść dość gęste ciasto. Zbijać je i wałkować kilkukrotnie, przez minimum 10 minut. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić radełkiem na paski o szerokości 2-3 cm i długości 10 cm. W każdym pasku wyciąć otwór i przełożyć przez nacięcie koniec paska.
W rondlu rozgrzać smalcu do temp. 150 stopni C. Faworki smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy do odcieknięcia tłuszczu. Faworki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.
Faworki drożdżowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
20 g masła
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka spirytusu
1 litr oleju do smażenia lub smalec
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło, żółtka, jajko, śmietanę oraz spirytus połącz z mąką, dodać drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego rombu zrobić nacięcie nożem, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec faworka. Przykryć faworki ściereczką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać ok. 500 g smalcu lub oleju, przed smażeniem sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek surowego ciasta. Faworki wrzucać na rozgrzany tłuszcz partiami, smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy do odcieknięcia tłuszczu. Faworki posypać cukrem pudrem.