Po zimie nasz organizm zmaga się z różnymi niedoborami. By uzupełnić witaminy i minerały, polecamy koktajle. To idealny sposób na przyjęcie zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Do przygotowania smoothie potrzebujesz sokowirówki i blendera. Oba urządzenia sprawdzą się przy różnych owocach i dadzą różne efekty. Sok z wyciśniętych owoców i warzyw pozbawiony jest błonnika, dzięki czemu lepiej i szybciej go przyswoimy. Będzie to świetna opcja dla osób mających problemy pokarmowe. Drugim rodzajem są koktajle zmiksowane w blenderze. Proces ten nie usuwa błonnika, który spowalnia wchłanianie witamin i minerałów. Jednak błonnik robi również wiele dobrego dla naszego organizmu, m.in. usprawnia działanie układu pokarmowego. Niezależnie od sposobu pozyskiwania soku, pamiętaj, że ten robiony w domu jest zawsze zdrowszy od kupionego w sklepie.
Zdrowo i smacznie
Zagłębiając się w świat domowych koktajli nie warto ograniczać się do jednej metody pozyskiwania soku. Dobrze jest mieszać owoce i warzywa z ziołami lub mlekiem i eksperymentować ze smakiem i kolorami. Bo przecież zdrowe rzeczy nie muszą być wcale niesmaczne.
Przedstawiamy pięć przepisów na pyszne smoothies, które przygotujesz w kilka minut.
„Nie” dla choroby
O naszą odporność powinniśmy dbać każdego dnia. Na jej poziom wpływa nie tylko ruch, ale również dieta. Zwróćmy więc większą uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu i w szklance. Wspomagajmy walkę organizmu z bakteriami codziennie.
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pomidor
- pół czerwonej papryki
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- szczypta soli i pieprzu
Seler, pomidor i paprykę wyciskamy w sokowirówce. Dolewamy wodę z olejem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.