Roladki można przygotować z różnych części wieprzowiny, jednak najlepsze są ze schabu i z szynki. W zależności od własnych upodobań, można przygotować różnorodne farsze. Roladki doskonale komponują się z sosami, na przykład z sosem pieczeniowym lub cytrynowym. Smacznego!

Roladki z pieczarkami

Składniki:

600-700 g schabu

2 jajka

¼ kostki smalcu

1 szklanka bułki tartej

½ szklanki mąki

100-150 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Schab umyć, ściąć nadmiar tłuszczu, pokroić ostrym nożem na plastry. Każdy plaster delikatnie zbić tłuczkiem, uważając, by nie uszkodzić mięsa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, oczyścić, posiekać. Cebulę oraz pieczarki podsmażyć na patelni, ostudzić.

Przygotować farsz: do masy pieczarkowo-cebulowej dodać surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, posolić i popieprzyć, dokładnie wyrobić.

Mięso posolić i popieprzyć, posmarować farszem, ściśle zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Przed smażeniem roladki panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Panierkę należy dokładnie przycisnąć, by nie odpadła podczas smażenia. Roladki smażyć na rozgrzanym smalcu, ze wszystkich stron, do zarumienienia.

Roladki beskidzkie

Składniki farszu:

120 g zmielonej kiełbasy szynkowej

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

posiekany koperek

Przygotować masę ze wszystkich składników, posolić i popieprzyć do smaku. Mięso posmarować farszem i postępować dalej jak wyżej.

Roladki wielkopolskie

Składniki farszu:

150 g wątróbki

1 cebula

1 surowe jajko

Drobno pokroić wątróbkę i cebulę, przesmażyć na patelni. Przestudzić. Dodać jako, sól i pieprz, wyrobić masę. Mięso posmarować farszem i postępować dalej jak wyżej.

* Roladki można panierować w samej mące lub w ziołach.

* Do farszu można użyć również suszone pomidory, starty ser żółty, boczek, czosnek.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments