Roladki można przygotować z różnych części wieprzowiny, jednak najlepsze są ze schabu i z szynki. W zależności od własnych upodobań, można przygotować różnorodne farsze. Roladki doskonale komponują się z sosami, na przykład z sosem pieczeniowym lub cytrynowym. Smacznego!
Roladki z pieczarkami
Składniki:
600-700 g schabu
2 jajka
¼ kostki smalcu
1 szklanka bułki tartej
½ szklanki mąki
100-150 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Schab umyć, ściąć nadmiar tłuszczu, pokroić ostrym nożem na plastry. Każdy plaster delikatnie zbić tłuczkiem, uważając, by nie uszkodzić mięsa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, oczyścić, posiekać. Cebulę oraz pieczarki podsmażyć na patelni, ostudzić.
Przygotować farsz: do masy pieczarkowo-cebulowej dodać surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, posolić i popieprzyć, dokładnie wyrobić.
Mięso posolić i popieprzyć, posmarować farszem, ściśle zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Przed smażeniem roladki panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Panierkę należy dokładnie przycisnąć, by nie odpadła podczas smażenia. Roladki smażyć na rozgrzanym smalcu, ze wszystkich stron, do zarumienienia.
Roladki beskidzkie
Składniki farszu:
120 g zmielonej kiełbasy szynkowej
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
posiekany koperek
Przygotować masę ze wszystkich składników, posolić i popieprzyć do smaku. Mięso posmarować farszem i postępować dalej jak wyżej.
Roladki wielkopolskie
Składniki farszu:
150 g wątróbki
1 cebula
1 surowe jajko
Drobno pokroić wątróbkę i cebulę, przesmażyć na patelni. Przestudzić. Dodać jako, sól i pieprz, wyrobić masę. Mięso posmarować farszem i postępować dalej jak wyżej.
* Roladki można panierować w samej mące lub w ziołach.
* Do farszu można użyć również suszone pomidory, starty ser żółty, boczek, czosnek.