Piersi z kaczki uznawane są przez smakoszy za najszlachetniejsze mięso drobiowe. Starannie przygotowane jest soczyste i kruche. Warto z niego przygotować wykwintne przystawki oraz wspaniałe sałatki. Mięso z kaczki jest bardzo wyraziste w smaku i doskonale komponuje się z owocami, sałatami i buraczkami. Przygotujcie dla najbliższych te oryginalne sałatki. Bez wątpienia zachwycą. Smacznego!

Sałatka z kaczką i buraczkami

Składniki:

pierś z kaczki

2 ugotowane buraczki ćwikłowe

3 brzoskwinie

2 garści orzechów włoskich

½ główki sałaty

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Opukać pierś kaczki, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę piersi i tłuszcz pod skórką naciąć ukośnie w kratkę. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut na mocno rozgrzanej patelni (skórką do domu). Po tym czasie mięso obrócić i smażyć przez kolejne 3 minuty. Pierś przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 – 50 minut.

Upieczoną pierś wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 5 minut, oby „odpoczęło”. Pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Opłukane liście sałaty osuszyć i porwać na małe części. Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i pestki, miąższ pokroić w grube plasterki. Orzechy posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podgrzewać kilka minut, aż brzoskwinie zmiękną i zostaną dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować półmisek, rozłożyć liście sałaty, plastry mięsa, buraczki, brzoskwinie i orzechy. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę. Schłodzić przed podanie.

Sałatka z kaczką, mango i granatem

Składniki:

2 udka kacze upieczone lub ugotowane

½ owocu granatu

1 owoc mango

rukola

roszponka

pieprz i sól do smaku

Sos śliwkowy:

3 łyżki powideł śliwkowych

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu winnego

szczypta suszonego tymianku

pieprz i sól

Przygotowanie:

Przygotować sos: wszystkie składniki sosu przełożyć do garnuszka, zagotować i gotować maksymalnie 2 minuty. Wymieszać.

Obrać mięso kaczki, odłożyć. Wyjąć pestki z granatu.. Obrać mango i pokroić na kawałki.

Na półmisku wykładać rukolę, roszponkę, doprawić solą i pieprzem. Kolejno wykładać kawałki mięsa i mango. Sałatkę posypać ziarenkami granatu. Sałatkę podawać skropioną sosem śliwkowym.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments