Piersi z kaczki uznawane są przez smakoszy za najszlachetniejsze mięso drobiowe. Starannie przygotowane jest soczyste i kruche. Warto z niego przygotować wykwintne przystawki oraz wspaniałe sałatki. Mięso z kaczki jest bardzo wyraziste w smaku i doskonale komponuje się z owocami, sałatami i buraczkami. Przygotujcie dla najbliższych te oryginalne sałatki. Bez wątpienia zachwycą. Smacznego!
Sałatka z kaczką i buraczkami
Składniki:
pierś z kaczki
2 ugotowane buraczki ćwikłowe
3 brzoskwinie
2 garści orzechów włoskich
½ główki sałaty
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Opukać pierś kaczki, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę piersi i tłuszcz pod skórką naciąć ukośnie w kratkę. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut na mocno rozgrzanej patelni (skórką do domu). Po tym czasie mięso obrócić i smażyć przez kolejne 3 minuty. Pierś przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 – 50 minut.
Upieczoną pierś wyjąć z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić na 5 minut, oby „odpoczęło”. Pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Opłukane liście sałaty osuszyć i porwać na małe części. Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki, a następnie w półplasterki. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę i pestki, miąższ pokroić w grube plasterki. Orzechy posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę miodu, dodać brzoskwinie i orzechy. Podgrzewać kilka minut, aż brzoskwinie zmiękną i zostaną dobrze oblepione miodem. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować półmisek, rozłożyć liście sałaty, plastry mięsa, buraczki, brzoskwinie i orzechy. Oliwę wymieszać z octem, łyżką miodu, solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę. Schłodzić przed podanie.
Sałatka z kaczką, mango i granatem
Składniki:
2 udka kacze upieczone lub ugotowane
½ owocu granatu
1 owoc mango
rukola
roszponka
pieprz i sól do smaku
Sos śliwkowy:
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
szczypta suszonego tymianku
pieprz i sól
Przygotowanie:
Przygotować sos: wszystkie składniki sosu przełożyć do garnuszka, zagotować i gotować maksymalnie 2 minuty. Wymieszać.
Obrać mięso kaczki, odłożyć. Wyjąć pestki z granatu.. Obrać mango i pokroić na kawałki.
Na półmisku wykładać rukolę, roszponkę, doprawić solą i pieprzem. Kolejno wykładać kawałki mięsa i mango. Sałatkę posypać ziarenkami granatu. Sałatkę podawać skropioną sosem śliwkowym.