Jabłka pieczone to prosty przepis na genialny deser. Wystarczy do wydrążonych jabłek wsypać cukier ze szczyptą cynamonu, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Gotowe!

Jabłka pieczone z bakaliami lub w pianie z białek to zmodyfikowane warianty klasycznego, wyjściowego przepisu. Warto wypróbować każdą z tych wersji, każda będzie na pewno pyszna. Smacznego!

Jabłka pieczone z bakaliami

Składniki:

6 jabłek

4 łyżeczki cukru

3 łyżeczki rodzynek

3 łyżeczki siekanych orzechów

2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej

1 szklanka bitej śmietany

odrobina masła

Przygotowanie:

Duże, kształtne jabłka umyć, odkroić 1/3 jabłka od strony ogonka, z większej części ostrożnie wydrążyć gniazdo nasienne.

Przygotować nadzienie: rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia, odcedzić. W misce połączyć odcedzone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i cukier, zamieszać.

Wydrążone jabłka wypełnić nadzieniem, każde nakryć kapeluszem z przekrojonego jabłka. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, przełożyć do niego nadziane jabłka. Piec w gorącym piekarniku 15-20 minut. Po ostudzeniu wyłożyć na półmisek, oblać bitą śmietaną, posypać pozostałymi bakaliami.

* Bakalie można zastąpić dżemem, konfiturami wiśniowymi lub miodem.

Jabłka pieczone w pianie

Przygotować jabłka jak w poprzednim przepisie. Ubić pianę z 3 białek ½ szklanki cukru, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Jabłka nadziane bakaliami zanurzyć w pianie, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić, osypać startą czekoladą.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments