Od poniedziałku (18 maja) ponownie zostanie otwarta większość lubelskich restauracji, w tym wszystkie lokale, które posiadają ogródki. Nowa rzeczywistość w branży gastronomicznej będzie jednak poddana pewnym rygorom.
Przede wszystkim wszyscy musimy pamiętać o 2 metrach odległości między sobą. Obowiązkowo trzeba zdezynfekować ręce przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynami do dezynfekcji będą dostępne również dla gości w obszarze sali jadalnej oraz przy punktach kasowych i tych, w których można składać zamówienia. Znajdziemy je również przy wejściu do toalet. W toaletach natomiast nie będą czynne suszarki nadmuchowe. Zamiast nich będą dostępne ręczniki papierowe.
Również na podłodze będą wydzielone strefy zapewniające zachowanie odpowiednich odległości między gośćmi. Zachowanie odległości również w ogródkach nie dotyczy rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym.
Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić minimum 2 metry, zaś metr w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika.
Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi.
W pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4 metry kwadratowe. Informacja o maksymalnej liczbie gości, którzy mogą przebywać jednocześnie w lokalu będzie widoczna przy wejściu do każdej restauracji. Również na zewnątrz zostaną wyznaczone bezpieczne strefy dla gości oczekujących na wejście.
Na stolikach nie znajdziemy już cukru, jednorazowych sztućców, wazoników, serwetników. Będą one wydawane jedynie bezpośrednio przez obsługę.
Fot. Dominika Polonis