Na wiosnę rzodkiewki smakują najlepiej, dlatego jedzmy ich jak najwięcej. Podane z twarożkiem i szczypiorkiem są przepyszne, ale równie smaczne mogą być kiszone, duszone czy marynowane. Przepis na rzodkiewki w zaprawie pochodzi z Indonezji, warto go wypróbować i na stałe wprowadzić do domowego jadłospisu. Równie ciekawe w smaku są rzodkiewki po wersalsku, wywodzące się z kuchni francuskiej oraz rzodkiewki z jajami, będące popularną przystawką w kuchni polskiej. Dla tych, którzy nie wiedzą jak wykorzystać nać pozostałą z rzodkiewek, proponuję przepis na pyszną pastę z awokado z liśćmi z rzodkiewek. Smacznego!
Rzodkiewki w zaprawie
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
½ szklanki octu
3 łyżki cukru
¼ szklanki wody
sól do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyścić, pozbawić liści, przepołowić. Wymieszać z solą, odstawić na 20 minut, osączyć. Zagotować ocet z wodą, cukrem i solą. Po 2 minutach gotowania zalewę zdjąć z ognia, przestudzić. Rzodkiewki zalać zaprawą octową, wymieszać, naczynie przykryć pokrywką i wstawić na noc do lodówki.
* Rzodkiewki należy przygotować na dzień przed planowanym spożyciem.
Rzodkiewki po wersalsku
Składniki:
4 pęczki rzodkiewek
5 dag keczupu
4 dag masła
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte rzodkiewki podsmażyć na maśle, zalać winem i keczupem, dusić kilka minut, doprawić do smaku.
Rzodkiewki z jajami
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
2 jaja ugotowane na twardo
150 ml śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Przygotowanie:
Oczyścić rzodkiewki, oddzielić od liści oraz ogonków, opłukać. Część korzeniową rzodkiewek oraz liście osuszyć ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno pokroić młode liście oraz jajka. W salaterce połączyć startą rzodkiewkę, pokrojone liście, jajka, zamieszać. Polać śmietaną i posypać koperkiem.
* Do rzodkiewek można dodać również startego, świeżego ogórka.
Pasta z liści rzodkiewek i awokado
Składniki:
liście z 1 pęczka rzodkiewek
½ awokado
sok z ½ cytryny
1 cm korzenia imbiru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Liście z rzodkiewek dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek oraz imbir obrać. Wyjąć łyżką miąższ z awokado. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku.