Na wiosnę rzodkiewki smakują najlepiej, dlatego jedzmy ich jak najwięcej. Podane z twarożkiem i szczypiorkiem są przepyszne, ale równie smaczne mogą być kiszone, duszone czy marynowane. Przepis na rzodkiewki w zaprawie pochodzi z Indonezji, warto go wypróbować i na stałe wprowadzić do domowego jadłospisu. Równie ciekawe w smaku są rzodkiewki po wersalsku, wywodzące się z kuchni francuskiej oraz rzodkiewki z jajami, będące popularną przystawką w kuchni polskiej. Dla tych, którzy nie wiedzą jak wykorzystać nać pozostałą z rzodkiewek, proponuję przepis na pyszną pastę z awokado z liśćmi z rzodkiewek. Smacznego!

Rzodkiewki w zaprawie

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

½ szklanki octu

3 łyżki cukru

¼ szklanki wody

sól do smaku

Przygotowanie:

Rzodkiewki oczyścić, pozbawić liści, przepołowić. Wymieszać z solą, odstawić na 20 minut, osączyć. Zagotować ocet z wodą, cukrem i solą. Po 2 minutach gotowania zalewę zdjąć z ognia, przestudzić. Rzodkiewki zalać zaprawą octową, wymieszać, naczynie przykryć pokrywką i wstawić na noc do lodówki.

* Rzodkiewki należy przygotować na dzień przed planowanym spożyciem.

Rzodkiewki po wersalsku

Składniki:

4 pęczki rzodkiewek

5 dag keczupu

4 dag masła

100 ml czerwonego, wytrawnego wina

sól, cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone i umyte rzodkiewki podsmażyć na maśle, zalać winem i keczupem, dusić kilka minut, doprawić do smaku.

Rzodkiewki z jajami

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

2 jaja ugotowane na twardo

150 ml śmietany

1 łyżka posiekanego koperku

sól

Przygotowanie:

Oczyścić rzodkiewki, oddzielić od liści oraz ogonków, opłukać. Część korzeniową rzodkiewek oraz liście osuszyć ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobno pokroić młode liście oraz jajka. W salaterce połączyć startą rzodkiewkę, pokrojone liście, jajka, zamieszać. Polać śmietaną i posypać koperkiem.

* Do rzodkiewek można dodać również startego, świeżego ogórka.

Pasta z liści rzodkiewek i awokado

Składniki:

liście z 1 pęczka rzodkiewek

½ awokado

sok z ½ cytryny

1 cm korzenia imbiru

sól i pieprz

Przygotowanie:

Liście z rzodkiewek dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek oraz imbir obrać. Wyjąć łyżką miąższ z awokado. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o