Zaletą tej sałatki, oprócz tego, że jest bardzo smaczna i pożywna jest to, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Dodatek śliwek w occie świetnie ją dopełnia i decyduje o jej oryginalnym smaku. Testowałam różne wędliny, w tym i szynkę, ale najlepiej smakuje mi, gdy jest przyrządzona z aromatycznej mielonki tyrolskiej. I taką wersję tej sałatki polecam. Tak przyrządzona sałatka świetnie sprawdza się, gdy chce się poczęstować niespodziewanych gości lub jako drugie śniadanie w pracy. Smacznego 🙂
Składniki:
250 g twardego sera żółtego
250 g mielonki tyrolskiej
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
1 mały słoik śliwek w occie
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Ser żółty oraz mielonkę pokroić w drobną kostkę.
Śliwki odcedzić z zalewy octowej i pokroić na ćwiartki.
Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Gotowe!