Jedzmy selera, gdyż jest zdrowy i podnosi libido. Połączenie selera naciowego z jabłkami i rodzynkami jest bardzo udane. Taka sałatka idealnie pasuje do drobiu i ryb. Może być również ciekawą propozycją bankietową. Jedzmy selera nie tylko na zdrowie! Smacznego 🙂
Składniki:
pęczek selera naciowego
zielone i czerwone jabłko
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gałązki selera umyć, pokroić w kostkę.
Jabłka umyć, podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Rodzynki namoczyć we wrzątku, po ostudzeniu osuszyć.
Połączyć w salaterce selera, jabłka, rodzynki.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem.
Polać składniki sałatki, wymieszać. Całość posypać połówkami orzechów.