Serek, mleko oraz jogurt z orzechów nerkowca są doskonałą alternatywą dla wyrobów z mleka krowiego. By zabrać się do mielenia orzechów należy zaopatrzyć się w mocny blender wysokoobrotowy, gdyż masa powinna być zmiksowana do kremowej konsystencji. Również ważny jest zakup gotowych żywych kultur bakterii dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością lub wyhodowanie własnych kultur bakterii fermentacyjnych. Smacznego!

Twarożek z nerkowców ze słonecznikiem

Składniki:

1 kubek nasion słonecznika

1 kubek orzechów nerkowca

¾ kubka przegotowanej wody

1 łyżeczka soli

2 ząbki kiszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego

1 łyżka solanki z kiszonego czosnku lub z innej kiszonki

do wyboru dodatki:

bazylia, czarnuszka, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi…

Przygotowanie:

Orzechy i nasiona zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Odsączyć. Przełożyć do blendera, dodać wodę, kiszony czosnek, solankę i sól. Miksować na gładką, kremową masę.

Masę przełożyć do szklanego naczynia i odstawić na 12-36 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej (15-20 stopni C.) Serek można połączyć z dowolnymi dodatkami, przechowywać w lodówce.

Mleko z nerkowców

Składniki:

250 g orzechów nerkowca (nieprażonych i niesolonych)

1 litr wody

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Odsączyć. Umieść w blenderze, dodać 1 litr wody i dokładnie zblendować. Sprawdzić, czy w mleku nie ma kawałków orzechów. Jeżeli są, przecedzić masę przez sitko pokryte płótnem.

Mleko umieść w szklanej, zamykanej butelce i przechowywać w lodówce do 5 dni.

* Mleko z nerkowców można dosłodzić do smaku miodem lub syropem klonowym.

Jogurt z nerkowców

Składniki:

1 kubek orzechów nerkowca

¾ kubka gęstego mleka sojowego wysokiej jakości

starter:

1 łyżka płynu z kiszonych owoców lub porcja bakterii jogurtowych, kupiona w sklepie ze zdrową żywnością

6 daktyli lub 1 łyżka syropu klonowego

miąższ z 1/3 laski wanilii

Przygotowanie:

Nerkowce oraz daktyle zalać wodą i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do blendera, dodać mleko sojowe, miksować do uzyskania kremowej konsystencji.

Krem z nerkowców przełożyć do wyparzonego słoika. Dodać starter, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie jogurt powinien być lekko kwaskowaty. Wstawić jogurt do lodówki na kilka godzin, by zgęstniał.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments