Tradycyjne sezamki wywodzą się z Turcji, Egiptu oraz Grecji. Dzięki swej prostocie i walorom smakowym stały się popularnym smakołykiem w wielu zakątkach świata. Ziarna sezamu to również skarbnica cennych składników takich jak białko, minerały, zdrowe tłuszcze i witaminy. Sezamki są słodkie i pyszne, stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych słodyczy, gdyż doskonale zaspokajają potrzebę na „coś” słodkiego. Smacznego!

Sezamki z orzechami

Składniki:

1 szklanka płynnego miodu

6 płaskich łyżek cukru trzcinowego

1 szklanka ziarna sezamowego

2 łyżki posiekanych orzechów

oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier, zamieszać i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. W chwili, gdy miód zawrze dodać ziarno sezamowe, dalej mieszać do uzyskania złocistego koloru. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i zdjąć z ognia.

Płaską blachę natłuścić oliwą, wyłożyć masę z rondelka, wyrównać nożem i pozostawić do ostygnięcia.

Po kilku minutach zrobić nożem kilka nacięć, które pomogą po zastygnięciu połamać sezamki na mniejsze porcje.

Sezamki klasyczne

Składniki:

20 dag ziaren sezamu

20 dag cukru trzcinowego

1 łyżka miodu

oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Należy uważać, by się nie przypaliły, a tylko lekko zarumieniły.

Na drugiej patelni stopić cukier, stale mieszając. Gdy powstanie złocisty karmel dodać 2 łyżki wody i 1 łyżkę miodu. Szybko zamieszać i dodać uprażony sezam. Zamieszać i zdjąć z ognia.

Płaską blachę natłuścić oliwą, wyłożyć masę z rondelka, wyrównać nożem, przykryć papierem do pieczenia, rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić w kostkę i odstawić do ostygnięcia.

Sezamki leniwe

Składniki:

100 g sezamu

2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Należy uważać, by się nie przypaliły, a tylko lekko zarumieniły. Lekko ostudzić, dodać miód, dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Na arkusz papieru wyłożyć ciepłą masę z patelni. Przykryć drugim arkuszem papieru, rozwałkować. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pokroić na kawałki.

* Do masy sezamowej można dodać odrobinę korzennych przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kardamon.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments