Tradycyjne sezamki wywodzą się z Turcji, Egiptu oraz Grecji. Dzięki swej prostocie i walorom smakowym stały się popularnym smakołykiem w wielu zakątkach świata. Ziarna sezamu to również skarbnica cennych składników takich jak białko, minerały, zdrowe tłuszcze i witaminy. Sezamki są słodkie i pyszne, stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych słodyczy, gdyż doskonale zaspokajają potrzebę na „coś” słodkiego. Smacznego!
Sezamki z orzechami
Składniki:
1 szklanka płynnego miodu
6 płaskich łyżek cukru trzcinowego
1 szklanka ziarna sezamowego
2 łyżki posiekanych orzechów
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Miód przełożyć do rondelka, dodać cukier, zamieszać i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając. W chwili, gdy miód zawrze dodać ziarno sezamowe, dalej mieszać do uzyskania złocistego koloru. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i zdjąć z ognia.
Płaską blachę natłuścić oliwą, wyłożyć masę z rondelka, wyrównać nożem i pozostawić do ostygnięcia.
Po kilku minutach zrobić nożem kilka nacięć, które pomogą po zastygnięciu połamać sezamki na mniejsze porcje.
Sezamki klasyczne
Składniki:
20 dag ziaren sezamu
20 dag cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Należy uważać, by się nie przypaliły, a tylko lekko zarumieniły.
Na drugiej patelni stopić cukier, stale mieszając. Gdy powstanie złocisty karmel dodać 2 łyżki wody i 1 łyżkę miodu. Szybko zamieszać i dodać uprażony sezam. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Płaską blachę natłuścić oliwą, wyłożyć masę z rondelka, wyrównać nożem, przykryć papierem do pieczenia, rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, piec 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić w kostkę i odstawić do ostygnięcia.
Sezamki leniwe
Składniki:
100 g sezamu
2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Należy uważać, by się nie przypaliły, a tylko lekko zarumieniły. Lekko ostudzić, dodać miód, dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Na arkusz papieru wyłożyć ciepłą masę z patelni. Przykryć drugim arkuszem papieru, rozwałkować. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pokroić na kawałki.
* Do masy sezamowej można dodać odrobinę korzennych przypraw takich jak cynamon, kurkuma, kardamon.