Sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni, więc warto podawać je w tym czasie najczęściej, jak to możliwe. Szparagi są pyszne i bardzo zdrowe, nawet woda pozostała z ich gotowania wykorzystywana jest do picia w czasie stosowania diet oczyszczających.
Najsmaczniejsze są zielone szparagi, nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gotuje się je tylko 8 minut, dzięki czemu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości. Białe szparagi są twardsze i bardziej włókniste, wymagają obierania i gotuje się je od 10 do 15 minut.
Szparagi zazwyczaj serwuje się na przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania, warto również robić z nich zupy, tarty, omlety, fantazyjne zapiekanki, czy efektowne sałatki. Ja najbardziej lubię szparagi polane dobrą oliwą i skropione odrobiną soku z cytryny. Smacznego!
Sałatka ze szparagów
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3 szklanki kaszy jaglanej
2 pęczki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka mięty
2 szalotki
2 – 3 łyżki soku z cytryny
2 – 3 łyżki oliwy
1/8 łyżeczki kuminu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną: zagotować wodę, kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, przełożyć do małego garnka i wlać ½ szklanki wrzątku, posolić. Postawić garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 minut pod przykryciem (UWAGA nie podnosić pokrywki i nie mieszać kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu kaszę zostawić pod przykryciem na minimum 15 minut, w tym czasie pochłonie całą wodę i uzyska sypkość.
W rondlu zagotować wodę, posolić. Szparagi oczyścić, włożyć do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty.
Przygotować dużą miskę z wodą i kostkami lodu.
Ugotowane szparagi przełożyć do lodowatej wody, ostudzić.
Posiekać drobno zieleninę oraz szalotki, przełożyć do dużej miski, delikatnie zamieszać. Szparagi odcedzić z lodowej wody, osuszyć, pokroić w plasterki.
Wymieszać wszystkie składnik sałatki, posolić do smaku i skropić sokiem z cytryny.
Pieczone białe szparagi z ziemniakami
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
4 ziemniaki średniej wielkości
koperek
oliwa
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/4 łyżeczki miodu
sól, czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki.
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki (białe szparagi obrać), pokroić na kawałki o długości 5 cm.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać olej, posolić, dokładnie wymieszać.
Blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 10 – 12 minut.
Podczas pieczenia ziemniaków, szparagi przełożyć do miski po ziemniakach i również natrzeć je oliwą i solą.
Gdy ziemniaki zaczną się przyrumieniać, dodać do nich szparagi, dokładnie wymieszać i piec kolejne 10 minut.
Posiekać drobno koperek.
W miseczce wymieszać składniki sosu.
Upieczone ziemniaki ze szparagami polać sosem, posypać dużą ilością kopru.
Krem z zielonych szparagów i cukinii
Składniki:
(na 2 porcje)
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
½ zielonej cukinii
oliwa
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i czarny pieprz
dodatkowo : płatki migdałów
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, szparagi oczyścić, odciąć twarde końcówki, pokroić na kawałki, cukinię obrać i pokroić w talarki.
Bezpośrednio w garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, delikatnie zamieszać i smażyć przez 5 minut.
Dodać gorący bulion. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Po ugotowaniu zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Zupę podawać w miseczkach, udekorowanych płatkami migdałów.
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami
Składniki:
450 g piersi z kurczaka (pokrojonych w grubą kostkę)
2 łyżki oleju
1/2 cebuli (pokrojonej w kostkę)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
200 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
200 g zielonych szparagów (z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki)
2 łyżki mąki
3/4 szklanki bulionu drobiowego
3/4 szklanki mleka
50 g twarogowego serka śmietankowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki startej mozzarelli
1/3 szklanki startego parmezanu
1/4 łyżeczki pieprzu chilli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone kawałki kurczaka włożyć do miski, posolić, posypać czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać.
Brytfankę do zapiekania postawić na gaz, rozgrzać na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju, włożyć kurczaka i delikatnie podsmażyć, przez około 4 minuty. Przełożyć podsmażonego kurczaka na talerz.
Dodać odrobinę oleju do brytfanki, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 1 minutę, dodać pieczarki i szparagi, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Posypać mąką i nadal smażyć, delikatnie mieszając przez 1 minutę.
Dodać kurczaka, wymieszać.
Wlać bulion i mleko, dokładnie wymieszać. Gotować przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym dodać serek twarogowy.
Zdjąć brytfankę z ognia, dodać ¾ startych serów, doprawić do smaku, dodać jogurt, zamieszać.
Posypać na wierzchu pozostałymi serami.
Włożyć brytfankę do piekarnika, zapiekać, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.