Sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni, więc warto podawać je w tym czasie najczęściej, jak to możliwe. Szparagi są pyszne i bardzo zdrowe, nawet woda pozostała z ich gotowania wykorzystywana jest do picia w czasie stosowania diet oczyszczających.

Najsmaczniejsze są zielone szparagi, nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gotuje się je tylko 8 minut, dzięki czemu nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości. Białe szparagi są twardsze i bardziej włókniste, wymagają obierania i gotuje się je od 10 do 15 minut.

Szparagi zazwyczaj serwuje się na przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania, warto również robić z nich zupy, tarty, omlety, fantazyjne zapiekanki, czy efektowne sałatki. Ja najbardziej lubię szparagi polane dobrą oliwą i skropione odrobiną soku z cytryny. Smacznego!

Sałatka ze szparagów

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

3 szklanki kaszy jaglanej
2 pęczki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka mięty
2 szalotki
2 – 3 łyżki soku z cytryny
2 – 3 łyżki oliwy
1/8 łyżeczki kuminu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną: zagotować wodę, kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, przełożyć do małego garnka i wlać ½ szklanki wrzątku, posolić. Postawić garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8 minut pod przykryciem (UWAGA nie podnosić pokrywki i nie mieszać kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu kaszę zostawić pod przykryciem na minimum 15 minut, w tym czasie pochłonie całą wodę i uzyska sypkość.

W  rondlu zagotować wodę, posolić. Szparagi oczyścić, włożyć do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty.

Przygotować dużą miskę z wodą i kostkami lodu.

Ugotowane szparagi przełożyć do lodowatej wody, ostudzić.

Posiekać drobno zieleninę oraz szalotki, przełożyć do dużej miski, delikatnie zamieszać. Szparagi odcedzić z lodowej wody, osuszyć, pokroić w  plasterki.

Wymieszać wszystkie składnik sałatki, posolić do smaku i skropić sokiem z cytryny.

.

Pieczone białe szparagi z ziemniakami

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

4 ziemniaki średniej wielkości
koperek

oliwa

Sos:

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/4 łyżeczki miodu
sól, czarny pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki.

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki (białe szparagi obrać), pokroić na kawałki o długości 5 cm.

Ziemniaki przełożyć do miski, dodać olej, posolić, dokładnie wymieszać.

Blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 10 – 12 minut.

Podczas pieczenia ziemniaków, szparagi przełożyć do miski po ziemniakach i również natrzeć je oliwą i solą.

Gdy ziemniaki zaczną się przyrumieniać, dodać do nich szparagi, dokładnie wymieszać i piec kolejne 10 minut.

Posiekać drobno koperek.

W miseczce wymieszać składniki sosu.

Upieczone ziemniaki ze szparagami  polać sosem, posypać dużą ilością kopru.

Krem z zielonych szparagów i cukinii

Składniki:

(na 2 porcje)

1 pęczek zielonych szparagów

1 mała cebula

½ zielonej cukinii

oliwa

1 szklanka bulionu warzywnego

sól i czarny pieprz

dodatkowo : płatki migdałów

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, szparagi oczyścić, odciąć twarde końcówki, pokroić na kawałki, cukinię obrać i pokroić w talarki.

Bezpośrednio w garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone warzywa, delikatnie zamieszać i smażyć przez 5 minut.

Dodać gorący bulion. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

Po ugotowaniu zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Zupę podawać w miseczkach, udekorowanych płatkami migdałów.

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami

Składniki:

450 g piersi z kurczaka (pokrojonych w grubą kostkę)

2 łyżki oleju

1/2 cebuli (pokrojonej w kostkę)

1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

200 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)

200 g zielonych szparagów (z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki)

2 łyżki mąki

3/4 szklanki bulionu drobiowego

3/4 szklanki mleka

50 g twarogowego serka śmietankowego

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/2 szklanki startej mozzarelli

1/3 szklanki startego parmezanu

1/4 łyżeczki pieprzu chilli

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone kawałki kurczaka włożyć do miski, posolić, posypać czarnym pieprzem i pieprzem cayenne, wymieszać.

Brytfankę do zapiekania postawić na gaz, rozgrzać na średnim ogniu, dodać 2 łyżki oleju, włożyć kurczaka i delikatnie podsmażyć, przez około 4 minuty. Przełożyć podsmażonego kurczaka na talerz.

Dodać odrobinę oleju do brytfanki, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 1 minutę, dodać pieczarki i szparagi, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

Posypać mąką i nadal smażyć, delikatnie mieszając przez 1 minutę.

Dodać kurczaka, wymieszać.

Wlać bulion i mleko, dokładnie wymieszać. Gotować przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym dodać serek twarogowy.

Zdjąć brytfankę z ognia, dodać ¾ startych serów, doprawić do smaku, dodać jogurt, zamieszać.

Posypać na wierzchu pozostałymi serami.

Włożyć brytfankę do piekarnika, zapiekać, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o