Prezentowane przepisy na sałatki z jajek, należą do najprostszych i błyskawicznych dań wielkanocnych. Pomimo swej prostoty są zaskakująco szlachetne w smaku, dlatego mogą być ciekawa propozycją na każda okazję. Podane na eleganckich półmiskach i udekorowane jajami przepiórczymi mogą wzbudzić niemałe zainteresowanie biesiadników. Smacznego!
Sałatka Karolinka
Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
1 cebula
6 ogórków kiszonych (twardych)
1 puszka zielonego groszku
majonez
sól, pieprz
zielenina do dekoracji
Przygotowanie:
Groszek odsączyć z zalewy. Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z groszkiem, majonezem oraz przyprawami. Przełożyć do salaterki, posypać poszatkowaną zieleniną.
Sałatka sopocka
Składniki:
8 jajek na twardo
1-2 pory
1 puszka kukurydzy
½ szklanki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koper, szczypior)
majonez
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka pokroić w drobną kostkę. Białą część porów pokroić w cieniutkie półplasterki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i połączyć z majonezem. Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać zieleniną.
* Do tej sałatki można dodać ostry ser żółty, pokrojony w kostkę.
Sałatka tyrolska
Składniki:
2 jajka na twardo
2 parówki
10 dag żółtego sera
1 marynowany ogórek
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Parówki pokroić w cienkie plasterki. Jajka, ser żółty oraz ogórek pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowym. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.