Prezentowane przepisy na sałatki z jajek, należą do najprostszych i błyskawicznych dań wielkanocnych. Pomimo swej prostoty są zaskakująco szlachetne w smaku, dlatego mogą być ciekawa propozycją na każda okazję. Podane na eleganckich półmiskach i udekorowane jajami przepiórczymi mogą wzbudzić niemałe zainteresowanie biesiadników. Smacznego!

Sałatka Karolinka

Składniki:

5 jaj ugotowanych na twardo

1 cebula

6 ogórków kiszonych (twardych)

1 puszka zielonego groszku

majonez

sól, pieprz

zielenina do dekoracji

Przygotowanie:

Groszek odsączyć z zalewy. Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z groszkiem, majonezem oraz przyprawami. Przełożyć do salaterki, posypać poszatkowaną zieleniną.

Sałatka sopocka

Składniki:

8 jajek na twardo

1-2 pory

1 puszka kukurydzy

½ szklanki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koper, szczypior)

majonez

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka pokroić w drobną kostkę. Białą część porów pokroić w cieniutkie półplasterki.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i połączyć z majonezem. Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać zieleniną.

* Do tej sałatki można dodać ostry ser żółty, pokrojony w kostkę.

Sałatka tyrolska

Składniki:

2 jajka na twardo

2 parówki

10 dag żółtego sera

1 marynowany ogórek

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Parówki pokroić w cienkie plasterki. Jajka, ser żółty oraz ogórek pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowym. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments