Wśród noworocznych postanowień Polaków, na pierwszym miejscu, niezmiennie od lat króluje plan pozbycia się zbędnych kilogramów. Niestety, bez zmiany stylu życia, a w tym sposobu odżywiania nie ma szansy na spektakularne odchudzenie się. Dlatego, przez najbliższe tygodnie zapraszam do wypróbowania zdrowych przepisów na każdą okazję, bo nie ma nic lepszego, jak zdrowe kalorie! No może za wyjątkiem czekolady 🙂 Smacznego!
Ryż z piersią z indyka i warzywami
10 dag fileta z piersi indyka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2,5 dag brązowego ryżu
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
posiekana natka pietruszki
sól do smaku, czarny pieprz i zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ryż opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić. Pierś z indyka osuszyć, pokroić w paski. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej kawałki indyka do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach dodać przyprawy i warzywa, smażyć całość jeszcze kilka minut starając się, by warzywa były jędrne.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać ryż i jogurt, wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie – 285 kcal, białko – 26 g, tłuszcz – 7,5 g, węglowodany – 34,1 g, błonnik – 6,2 g.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels