Pulpety to bardzo popularne w wielu krajach danie z mielonego mięsa, ryb, podrobów z różnymi dodatkami, charakterystycznymi dla danego regionu. Pulpety dają wiele możliwości kulinarnych. Można je podawać jako danie obiadowe z dodatkiem dowolnego sosu, można wykorzystać je jako wyśmienite uzupełnienie zup, czy samodzielną przystawkę. Pulpety mogą być doskonałą propozycją dla dzieci i osób na diecie, wystarczy obgotować mięsne kulki w wywarze z dodatkiem warzyw i uzyskuje się pożywny i lekkostrawny posiłek. Smacznego!

Pulpety tureckie

Składniki:

500-600 g wołowiny z kością

1 jajko

1 czerstwa bułka

2-3 łyżki oleju

1 łyżka masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć.

Wołowinę umyć, pokrajać na mniejsze kawałki i wraz z bułką zemleć dwa razy.

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać

W dużej misce połączyć mięso, cebulę, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę.

Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie, formować z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzać patelnię z olejem. Obsmażać pulpety na złoty kolor ze wszystkich stron.

Usmażone pulpety przełożyć do rondla, podlać gorącą wodą (1/2 szklanki) wymieszaną z koncentratem pomidorowym, dodać masło. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut.

* Pulpety podawać z ryżem polane sosem pomidorowym, z sałatką z ogórków.

Pulpety rumuńskie

Zamiast cebuli dodać 1 ugotowany ziemniak lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, smażyć obtoczone w mące. Podawać z sosem koperkowym.

Pulpety ze Smyrny

Do masy mięsnej dodać stopione 2 łyżki masła, posiekane listki mięty, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, zmielony kminek.

Pulpety gruzińskie

Masę mięsną przygotować z 400 g mielonej wołowiny, 1 ugotowanego ziemniaka, 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżek rodzynek, posiekanej natki pietruszki, 1 jajka, soli i pieprzu.

Przed smażeniem kulki z mięsa obtoczyć w bułce tartej. Podać polane stopionym masłem z 3 łyżkami podduszonych rodzynek.

Pulpety pekińskie

Zamiast bułki i cebuli dodać drobno pokrojone 3 łyżki grzanek z bułki, 2 łyżki mąki, ¼ szklanki zimnej wody. Wyrobić kulki, obsmażyć na brązowo, ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1/3 szklanki sosu sojowego.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o