Zupa z cukinii nie musi być nudna. Dzięki dodatkom, takim jak mleczko i wiórki kokosowe zyskuje nowy, egzotyczny charakter. Odrobina papryczki chili delikatnie ją doprawia i podkręca smakowo. Z ilością papryczki chili należy uważać, gdyż za ostra, może zdominować smak zupy. Smacznego!

Składniki:

2 cukinie

15 dag mięsa z kury lub z szynki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mała słodka papryka

1 papryczka chili

1 duży pomidor

½ szklanki mleka kokosowego

3 łyżki wiórek kokosowych

2 łyżki oliwy

1 liść laurowy

½ szklanki śmietany

1 litr rosołu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować mleko kokosowe: mleko wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka godzin. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.

Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami (z wyrośniętej cukinii usunąć wcześniej nasiona).

Cebulę i paprykę wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić 5 minut, po czym dodać pomidor, czosnek, mięso. Liść laurowy, zalać rosołem i gotować 10 minut. Połączyć z cukinią, mleczkiem kokosowym i papryczkę chili i gotować jeszcze 10 minut.

Przed podaniem wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments