Zupa z cukinii nie musi być nudna. Dzięki dodatkom, takim jak mleczko i wiórki kokosowe zyskuje nowy, egzotyczny charakter. Odrobina papryczki chili delikatnie ją doprawia i podkręca smakowo. Z ilością papryczki chili należy uważać, gdyż za ostra, może zdominować smak zupy. Smacznego!
Składniki:
2 cukinie
15 dag mięsa z kury lub z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała słodka papryka
1 papryczka chili
1 duży pomidor
½ szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
½ szklanki śmietany
1 litr rosołu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować mleko kokosowe: mleko wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka godzin. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami (z wyrośniętej cukinii usunąć wcześniej nasiona).
Cebulę i paprykę wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić 5 minut, po czym dodać pomidor, czosnek, mięso. Liść laurowy, zalać rosołem i gotować 10 minut. Połączyć z cukinią, mleczkiem kokosowym i papryczkę chili i gotować jeszcze 10 minut.
Przed podaniem wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.