Churros – złote paluchy obtoczone w cukrze cynamonowym, faworki przypudrowane cukrem pudrem i niezwykle dekoracyjne róże karnawałowe, to słodkie cudowności kojarzone z karnawałem, a zwłaszcza jego zakończeniem, przypadającym w tłusty czwartek. Warto pokusić się i samemu w domu przygotować te wszystkie smakołyki, bez wątpienia będą lepsze, od tych z cukierni. Churros to popularne w Hiszpanii ciastka, które podawane są z dodatkiem czarki gorącej czekolady, w której można zanurzać ich koniuszek przed włożeniem do ust. Pycha!

Churros

Składniki:

150 g mąki pszennej

300 ml wody

50 g masła

1 szczypta soli

5 jajek

tłuszcz do smażenia

Do podania:

cukier trzcinowy, cynamon mielony, gorąca czekolada

Przygotowanie:

Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia i od razu wsypać do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli.

Do utartego ciasta wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując, zanim wbije się kolejne jajko. Ciasto od razu przełożyć do rękawa cukierniczego.

Mocno rozgrzać tłuszcz w garnku. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać kilkunastocentymetrowe porcje ciasta bezpośrednio do garnka z gorącym tłuszczem i smażyć do zarumienienia.

Usmażone churros wykładać na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe churros obtoczyć w cukrze z cynamonem, podawać z gorącą czekoladą.

Faworki popularne

Składniki:

2 jaja (jedno całe i jedno żółtko)

200 g mąki pszennej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Z jaj, mąki i proszku do pieczenia zagnieść zwarte ciasto. Odstawić zawinięte w folię na pół godziny. Ciasto podzielić na dwie części.

Każdą część ciasta cienko rozwałkować, złożyć na pół i znów rozwałkować. Z ciasta wyciąć najpierw paski, potem romby. W każdym rombie w środku zrobić nacięcie, jeden z końców przewlec przez otwór.

Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz do poziomu około 3 cm wysokości, smażyć faworki na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone faworki osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

Róże karnawałowe

Składniki:

500 g mąki pszennej

5 żółtek

200 g śmietany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki spirytusu (lub octu)

szczypta soli

dżem

cukier puder

1,5 kg smalcu

Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, spirytus i sól połączyć ze sobą, dokładnie zagniatając przez około 30 minut.

Wyrobione ciasto podzielić na trzy części, dwie owinąć folią spożywczą, a z jednej rozpocząć przygotowywanie róż. Sukcesywnie, po wykorzystaniu pierwszej porcji ciasta, sięgnąć po drugą, a potem trzecią część.

Ciasto wałkować najcieniej jak to tylko możliwe, na grubość nie większą od 2 mm. Przygotować 3 szklanki lub okrągłe foremki, każda o różnej wielkości. Z ciasta, przy pomocy szklanek, wykroić koła o trzech różnych średnicach. Dookoła kół , na ich obrzeżach zrobić po kilka nacięć, w regularnych odstępach.

Składać róże, łącząc ze sobą trzy różnej wielkości koła (smarując odrobiną białka środek pierwszego i drugiego płatka). Dociskać palcem miejsce połączenia kół.

W głębokim rondelku rozgrzać smalec. Róże smażyć na gorącym tłuszczu, kładąc je delikatnie spodem do góry. Po usmażeniu na złoty kolor z jednej strony, odwrócić róże i krótko smażyć z drugiej strony.

Usmażone róże układać na ręczniku papierowym, po ostudzeniu, środku każdej róży umieścić niewielką ilość dżemu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

* Róże można przygotować również z 4 kół ciasta, będą bardziej efektowne.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments