Zapiekanki z ziemniaków, dzięki wykorzystanym do ich wypieku różnym dodatkom, mogą być wspaniałą propozycją dla osób ceniących sobie różnorodność. Do takich zapiekanek doskonale pasują grzyby, warzywa, mięsa, ryby oraz sery. Również same ziemniaki mogą odmiennie smakować, gdyż do zapiekanek można wykorzystać surowe lub gotowane ziemniaki oraz puree. Nie lekceważmy ziemniaków, to bardzo cenne warzywa, pełne witamin, minerałów i wartościowych składników odżywczych. Smacznego!
Zapiekanka z grzybami
Składniki:
10 ugotowanych ziemniaków
2 szklanki smażonych grzybów
1 cebula
Natka zielonej pietruszki
2 jajka
tłuszcz
¼ kostki masła
sól, pieprz do smaku
20 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby posiekać. Cebulę lekko podsmażyć na tłuszczu.
Do miski przełożyć starte ziemniaki, posiekane grzyby, podsmażoną cebulę, posiekaną nać pietruszki, roztrzepane jaja, posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko starannie wymieszać.
Masę przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy, na wierzchu rozłożyć cieniutkie plasterki sera i masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.
Zapiekanka z papryką
Składniki:
5 surowych ziemniaków
5 strąków papryki
5 pomidorów średniej wielkości
1 cebula
10 dag boczku
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 jajka
sól
tarty żółty ser
tłuszcz
tarta bułka
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, pokroić w cienki plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę.
Ziemniaki z cebulą i boczkiem obsmażyć na patelni. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą oraz startym żółtym serem.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Na środku ułożyć pomidory, dookoła paprykę, następne usmażone ziemniaki z cebulą i boczkiem.
Zalać całość jajkami ze śmietaną, posypać tartą bułką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.
Zapiekanka z cebulą
Składniki:
1 litr masy z ugotowanych ziemniaków
3 żółtka
sól, 1 łyżeczka mielonej papryki i kminku
½ szklanki mleka
3 cebule
2 łyżki masła
½ szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Gorące ziemniaki wymieszać z wrzącym mlekiem, dodać masło, ponownie wymieszać, ubić, posolić dodać 2 żółtka, zamieszać.
Cebulę pokroić w plastry, lekko podsmażyć z przyprawami.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na niej podsmażoną cebulę, na wierzchu pozostałą masę ziemniaczaną. Polać śmietaną wymieszaną z 1 żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
* Wariant z mięsem mielonym
Do cebuli dodać ½ kg mięsa mielonego, razem przesmażyć.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels