Kwiaty na nalewki najlepiej zbierać o świcie, gdy są jeszcze zamknięte i najbardziej aromatyczne. Należy z nimi obchodzić się bardzo delikatnie, by nie stracić najcenniejszych pyłków. Nalewki z kwiatów maceruje się krócej od nalewek z owoców, wystarczy im w zupełności 2 tygodnie, natomiast są zdecydowanie smaczniejsze, gdy będą dłużej leżakować, nawet od 3 do 4 lat. Takie nalewki działają prozdrowotnie, dlatego czas zacząć od spaceru po wiosenne kwiaty!
Nalewka fiołkowa
Składniki:
700 g kwiatów fiołków
sok z 1 cytryny
½ litra spirytusu
½ litra wódki
1 kg cukru
1 kieliszek soku z czarnego bzu
Przygotowanie:
Kwiaty fiołka powinny być wonne, w pączkach. Wsypać je do słoja, dodać sok z cytryny, zamieszać i odstawić na 1 godzinę. Do słoja dodać spirytus wymieszany z wódką. Zamieszać, szczelnie zakręcić nakrętkę i odstawić na dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce.
Przygotować syrop cukrowy: 1 litr wody wymieszać z 1 kg cukru, zagotować, odszumować i lekko ostudzić. Przefiltrować nalewkę. Do jeszcze ciepłego syropu cukrowego dodać przefiltrowaną nalewkę oraz sok z czarnego bzu. Całość dobrze zamieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć. Butelki odstawić na pół roku w chłodne i ciemne miejsce.
* Dla osób lubiących mniej słodkie trunki, polecam przygotowanie syropu cukrowego z ½ kg cukru.
Nalewka na kwiatach koniczyny
Składniki:
500 g kwiatów czerwonej koniczyny
½ litra spirytusu
½ litra wódki
Przygotowanie:
Do słoja włożyć umyte i osuszone kwiaty, wlać spirytus wymieszany z wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Nalewka z mniszka (mlecza)
Składniki:
20 kwiatów mlecza
½ litra wódki
Przygotowanie:
Kwiatostany mlecza opłukać i osuszyć. Do słoja włożyć kwiaty, zalać wódką. Szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsając słojem. Przefiltrować nalewkę i przelać do butelek.
Nalewka na kwiatach rumianku
Składniki:
50 g kwiatów rumianków
¼ litra spirytusu
¼ litra wódki
Przygotowanie:
Do słoja włożyć opłukane i osuszone kwiaty, zalać wymieszanym spirytusem z wódką. Szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w słoneczne miejsce, od czasu do czasu potrząsając słojem. Przefiltrować nalewkę i przelać do butelek.
* W ten sam sposób można przygotować nalewkę z płatków kwiatów słonecznika.