Woda zdrowia doda, a z dodatkiem cytrusów uszczęśliwi, zwłaszcza w upalne, parne dni. Najlepsze na lato są słodko-kwaśne lemoniady, przyjemnie schłodzone kostkami lodu. Ważne, by nie były zbyt słodkie, gdyż mają gasić pragnienie. Do lemoniady można dodać szczyptę soli, by uzupełnić minerały. Na zdrowie!

Lemoniada klasyczna

Składniki:

½ szklanki soku z cytryny

¼ szklanki cukru

½ szklanki wody

1 cała cytryna

kostki lodu

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka i dosypać cukier. Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce. Lemoniadę najlepiej podawać w wysoki szklankach, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu.

Lemoniada brazylijska

Składniki:

2 limonki

3 łyżki słodzonego mleka zagęszczonego

3 szklanki wody mineralnej

2 szklanki lodu

Przygotowanie:

Limonki dokładnie wyszorować. Odciąć końcówki, a resztę owoców pokroić w ósemki. Limonki włożyć do blendera, dodać mleko skondensowane, wodę i lód. Całość zmiksować, przecedzić przez gęste sitko. Podawać od razu po przygotowaniu.

Lemoniada z pomarańczy

Składniki:

2 pomarańcze

6 szklanek wody

8 łyżeczek cukru

5 liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Pomarańcze obrać, pokroić na plasterki i wrzucić do naczynia razem z resztą składników. Całość zalać wrzątkiem i wymieszać. Następnie schłodzić i podawać w wysokich szklankach.

Lemoniada miętowo-cytrynowa

Składniki:

1 szklanka soku z cytryny

½ szklanki cukru

½ szklanki świeżej mięty

3 szklanki wody

kostki lodu

Przygotowanie:

Do blendera wlać sok z cytryny, dodać cukier oraz listki mięty, dopełnić wodą i lodem (kilka dużych kostek). Miksować do uzyskania zielonkawego zabarwienia lemoniady. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments