Woda zdrowia doda, a z dodatkiem cytrusów uszczęśliwi, zwłaszcza w upalne, parne dni. Najlepsze na lato są słodko-kwaśne lemoniady, przyjemnie schłodzone kostkami lodu. Ważne, by nie były zbyt słodkie, gdyż mają gasić pragnienie. Do lemoniady można dodać szczyptę soli, by uzupełnić minerały. Na zdrowie!
Lemoniada klasyczna
Składniki:
½ szklanki soku z cytryny
¼ szklanki cukru
½ szklanki wody
1 cała cytryna
kostki lodu
Przygotowanie:
Sok wlać do garnka i dosypać cukier. Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce. Lemoniadę najlepiej podawać w wysoki szklankach, z plasterkiem cytryny i kostkami lodu.
Lemoniada brazylijska
Składniki:
2 limonki
3 łyżki słodzonego mleka zagęszczonego
3 szklanki wody mineralnej
2 szklanki lodu
Przygotowanie:
Limonki dokładnie wyszorować. Odciąć końcówki, a resztę owoców pokroić w ósemki. Limonki włożyć do blendera, dodać mleko skondensowane, wodę i lód. Całość zmiksować, przecedzić przez gęste sitko. Podawać od razu po przygotowaniu.
Lemoniada z pomarańczy
Składniki:
2 pomarańcze
6 szklanek wody
8 łyżeczek cukru
5 liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać, pokroić na plasterki i wrzucić do naczynia razem z resztą składników. Całość zalać wrzątkiem i wymieszać. Następnie schłodzić i podawać w wysokich szklankach.
Lemoniada miętowo-cytrynowa
Składniki:
1 szklanka soku z cytryny
½ szklanki cukru
½ szklanki świeżej mięty
3 szklanki wody
kostki lodu
Przygotowanie:
Do blendera wlać sok z cytryny, dodać cukier oraz listki mięty, dopełnić wodą i lodem (kilka dużych kostek). Miksować do uzyskania zielonkawego zabarwienia lemoniady. Podawać od razu po przyrządzeniu.