Te proste i szybkie przepisy na potrawy z dyni wywodzą się z kuchni francuskiej. Są łatwe do przygotowania i każdy bez problemu może je przygotować we własnej kuchni. Dynia jest warzywem dostępnym przez cały rok, tym bardziej warto wypróbować kolejne, nowe przepisy. Smacznego!

Placuszki z dyni z sosem

Składniki:

(4 porcje)

50 dag oczyszczonej dyni

1 jajko

½ szklanki mąki

3 łyżki oliwy

Sól

Sos:

50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego

1 duża cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

½ szklanki wody

2 łyżki masła

cynamon, sól, pieprz

po łyżce posiekanej świeżej mięty i natki pietruszki

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, wymieszać razem z jajkiem i mąką. Oliwę mocno rozgrzać na patelni, przy użyciu dużej łyżki nakładać placuszki, smażyć na dużym ogniu z obydwu stron, na złoty kolor.

Usmażone placuszki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i razem przez chwile dalej podsmażać, dodać wodę doprowadzić do zagotowania. Dodać mięso i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą cynamonu.

Placuszki z dyni przed podaniem polać sosem, posypać posiekaną zieleniną.

Zapiekanka z dyni i pomidorów

Składniki:

(6 porcji)

1 kg oczyszczonej dyni

4 pomidory

posiekana natka pietruszki

2 łyżki ostrego żółtego sera

2 łyżki oliwy

2 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Dynię pokroić w sporą kostkę, pomidory sprażyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki.

W naczyniu układać naprzemiennie dynie i pomidory, obficie posolić i popieprzyć, wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Naczynie wyjąć z piekarnika, polać śmietaną wymieszaną ze startym serem, ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.

Zupa z dyni z groszkiem

Składniki:

30 dag miąższu dyni

1 cebula

2 pomidory

½ szklanki groszku konserwowego

3 małe ziemniaki

3 łyżki masła

drobno posiekany szczypiorek

sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, w rondlu lekko podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać pokrojoną w kostkę dynię, razem podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki, podlać wodą i dusić pod przykryciem.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, przetrzeć je przez sito, rozprowadzić gorącą wodą do potrzebnej ilości i zagotować. Dodać szczyptę soli, odcedzony groszek konserwowy, zagotować. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najwięcej głosów
Najnowsze Najstarsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze