Te proste i szybkie przepisy na potrawy z dyni wywodzą się z kuchni francuskiej. Są łatwe do przygotowania i każdy bez problemu może je przygotować we własnej kuchni. Dynia jest warzywem dostępnym przez cały rok, tym bardziej warto wypróbować kolejne, nowe przepisy. Smacznego!
Placuszki z dyni z sosem
Składniki:
(4 porcje)
50 dag oczyszczonej dyni
1 jajko
½ szklanki mąki
3 łyżki oliwy
Sól
Sos:
50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szklanki wody
2 łyżki masła
cynamon, sól, pieprz
po łyżce posiekanej świeżej mięty i natki pietruszki
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, wymieszać razem z jajkiem i mąką. Oliwę mocno rozgrzać na patelni, przy użyciu dużej łyżki nakładać placuszki, smażyć na dużym ogniu z obydwu stron, na złoty kolor.
Usmażone placuszki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i razem przez chwile dalej podsmażać, dodać wodę doprowadzić do zagotowania. Dodać mięso i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą cynamonu.
Placuszki z dyni przed podaniem polać sosem, posypać posiekaną zieleniną.
Zapiekanka z dyni i pomidorów
Składniki:
(6 porcji)
1 kg oczyszczonej dyni
4 pomidory
posiekana natka pietruszki
2 łyżki ostrego żółtego sera
2 łyżki oliwy
2 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Dynię pokroić w sporą kostkę, pomidory sprażyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki.
W naczyniu układać naprzemiennie dynie i pomidory, obficie posolić i popieprzyć, wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Naczynie wyjąć z piekarnika, polać śmietaną wymieszaną ze startym serem, ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki.
Zupa z dyni z groszkiem
Składniki:
30 dag miąższu dyni
1 cebula
2 pomidory
½ szklanki groszku konserwowego
3 małe ziemniaki
3 łyżki masła
drobno posiekany szczypiorek
sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, w rondlu lekko podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać pokrojoną w kostkę dynię, razem podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki, podlać wodą i dusić pod przykryciem.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, przetrzeć je przez sito, rozprowadzić gorącą wodą do potrzebnej ilości i zagotować. Dodać szczyptę soli, odcedzony groszek konserwowy, zagotować. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.





































