Do przygotowania surówki z pieczarek najlepiej wybierać świeże i młode okazy, których kapelusze są jeszcze otoczone białą błonką, zasłaniającą blaszki. Surówka w wersji podstawowej, przed podaniem, powinna postać w temperaturze pokojowej przez około 30 minut, by się odpowiednio zmacerowała. Zachęcam do spróbowania każdej wersji surówki z pieczarek, by wybrać tę, najsmaczniejszą. Smacznego!

Wersja podstawowa

Składniki:

250-300 g pieczarek

pęczek natki pietruszki

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny.

Natkę pietruszki posiekać, przełożyć do pieczarek, całość skropić oliwą, dodać sól i pieprz, wymieszać.

Paryska surówka z pieczarek

Do wersji podstawowej dodać pęczek drobno pokrojonego szczypiorku.

Białostocka surówka z pieczarek

Oliwę zastąpić 4 łyżkami śmietany.

Surówka z pieczarek z selerem

¼ selera pokroić w paseczki, obgotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie. Ostudzić na sicie. Połączyć z wersją podstawową.

Surówka z pieczarek z cebulą

Oliwę zastąpić 4 łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.

Surówka z pieczarek z groszkiem

Oliwę zastąpić 4 łyżkami majonezu. Dodać ½ szklanki odsączonego na sicie groszku konserwowego.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments