Zielone zupy, pełne liści rzodkiewek, kopru, natki pietruszki, szczawiu, mlecza, pokrzyw to smak lata. Do gotowania najlepiej wykorzystać młode liście roślin jadalnych, najlepiej pochodzących z własnego ogródka. Każda zielona zupa może być niepowtarzalna, wystarczy dodać liście kalarepki lub gałązkę lubczyku, by uzyskać nową, odmienioną wersję zdrowej zupy. Smacznego!
Zielona zupa ze śmietaną
Składniki:
1 litr bulionu
½ szklanki posiekanych listów mlecza lub szczawiu
1 szklanka posiekanej sałaty
1 szklanka posiekanej natki pietruszki
½ szklanki posiekanego koperku
1 posiekana średnia cebula
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
3 szklanki śmietanki
1 łyżka mąki
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodać zieleninę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na średnim ogniu 5 minut.
Śmietaną dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącą zupą, delikatnie wlać do garnka z gotującą się zupą. Doprowadzić do ponownego zagotowania, nie przerywając mieszania.
Zupa koperkowa
Składniki:
2 duże pęczki kopru
1 ½ litra bulionu z warzyw
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
sok z cytryny
ugotowane całe ziemniaki lub grzanki.
Przygotowanie:
Zagotować bulion, dodać jeden pęczek kopru. Gotować 15 minut. Dodać oliwę, sól i pieprz, doprawić sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojony drugi pęczek koperku, zagotować. Zupę zdjąć z ognia.
Nalać zupę do talerzy, do każdego talerza dodać ugotowanego ziemniaka lub porcję grzanek.
* Na każdy talerz można dodać po 1 łyżce jogurtu naturalnego.
Zielona zupa na żurze
Składniki:
1 ½ litra wody
8 ziemniaków
2 ząbki czosnku
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
3 szklanki pokrojonej zieleniny: świeżych liści szpinaku, liści rzodkiewek, pokrzywy, natki pietruszki, natki selera, koperku
Żur
Przygotowanie:
Zagotować wodę z listkiem laurowym, zielem laurowym i przyprawami, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. Do gotującej się zupy dodać zieleninę i rozgnieciony czosnek, gotować kolejne 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać żur do smaku. Zagotować.
* Na każdy talerz można dodać po połówce jajka na twardo oraz posiekany szczypiorek.