Desery z wiórków kokosowych świetnie sprawdzą się w każdych okolicznościach, są idealne zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Wiórki są nie tylko smaczne i dekoracyjne, ale co istotne, potrafią kulinarnie zaskoczyć. Do dekoracji ciast, czy deserów warto wcześniej wiórki podprażyć w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 150 stopni C, by po 20 minutach otrzymać pyszną posypkę. Smacznego!
Deser kokosowy
Składniki:
400 ml mleka
400 ml skondensowanego mleka
200 ml mleczka kokosowego
3 żółtka
8 łyżek kakao
2 łyżki mąki kukurydzianej
30 dag wiórków kokosowych
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
200 ml śmietany kremówki
mleko do namoczenia biszkoptów
Przygotowanie:
Do garnka wlać 400 ml mleka, mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Dodać 3 żółtka i mąkę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu mieszając, aż budyń zgęstnieje. Podzielić go na dwie części i wlać je do osobnych naczyń.
Do jednej dodać kakao, a do drugiej 20 dag wiórków kokosowych. Każdą masę osobno wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopty namoczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę w płaskim naczyniu. Na tę warstwę wyłożyć połowę kremu kokosowego, a następnie połowę kremu czekoladowego. Powtórzyć kolejne warstwy, poczynając od biszkoptów.
Ubić śmietanę, wyłożyć ją na wierzchu, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
Kokosowa masa do ciast
Składniki:
25 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki śmietany
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wiórki wymieszać z cukrem, zalać śmietaną i odstawić na pół godziny. Ubić białka na sztywną pianę, dodać sok z cytryny podczas ubijania.
Na ubitą pianę z białek wyłożyć namoczone wiórki, dodać (posypując przez sitko) mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone dowolne ciast i wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut.
Kostki kokosowe
Składniki:
75g masła
200g wiórków kokosowych
½ puszki mleka skondensowanego
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać. Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.
Masę zdjąć z ognia i jeszcze ciepłą przełożyć do keksówki , rozprowadzić na 1/3 wysokości foremki i schłodzić. Pokroić na niezbyt duże kawałki.