Desery z wiórków kokosowych świetnie sprawdzą się w każdych okolicznościach, są idealne zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Wiórki są nie tylko smaczne i dekoracyjne, ale co istotne, potrafią kulinarnie zaskoczyć. Do dekoracji ciast, czy deserów warto wcześniej wiórki podprażyć w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 150 stopni C, by po 20 minutach otrzymać pyszną posypkę. Smacznego!

Deser kokosowy

Składniki:

400 ml mleka

400 ml skondensowanego mleka

200 ml mleczka kokosowego

3 żółtka

8 łyżek kakao

2 łyżki mąki kukurydzianej

30 dag wiórków kokosowych

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

200 ml śmietany kremówki

mleko do namoczenia biszkoptów

Przygotowanie:

Do garnka wlać 400 ml mleka, mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Dodać 3 żółtka i mąkę kukurydzianą. Gotować na małym ogniu mieszając, aż budyń zgęstnieje. Podzielić go na dwie części i wlać je do osobnych naczyń.

Do jednej dodać kakao, a do drugiej 20 dag wiórków kokosowych. Każdą masę osobno wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Biszkopty namoczyć w mleku i ułożyć jedną warstwę w płaskim naczyniu. Na tę warstwę wyłożyć połowę kremu kokosowego, a następnie połowę kremu czekoladowego. Powtórzyć kolejne warstwy, poczynając od biszkoptów.

Ubić śmietanę, wyłożyć ją na wierzchu, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Kokosowa masa do ciast

Składniki:

25 dag wiórków kokosowych

1 szklanka cukru

1 ½ szklanki śmietany

2 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wiórki wymieszać z cukrem, zalać śmietaną i odstawić na pół godziny. Ubić białka na sztywną pianę, dodać sok z cytryny podczas ubijania.

Na ubitą pianę z białek wyłożyć namoczone wiórki, dodać (posypując przez sitko) mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone dowolne ciast i wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut.

Kostki kokosowe

Składniki:

75g masła

200g wiórków kokosowych

½ puszki mleka skondensowanego

3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać. Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.

Masę zdjąć z ognia i jeszcze ciepłą przełożyć do keksówki , rozprowadzić na 1/3 wysokości foremki i schłodzić. Pokroić na niezbyt duże kawałki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments